DISTRIBUIȚI
RTL.fr

Un grup de democraţi din Camera Reprezentanţilor a Congresului american a anunţat miercuri că va iniţia o procedură de impeachment împotriva preşedintelui Donald Trump, un demers care are însă şanse reduse de succes în condiţiile majorităţii republicane din Cameră, informează agerpres .

Împotriva preşedintelui Trump vor fi introduse mai multe capete de acuzare, referitoare la obstrucţionarea justiţiei, subminarea independenţei justiţiei federale, subminarea libertăţii presei, încălcări ale clauzelor din Constituţie care interzic primirea de foloase atât din partea unei puteri străine cât şi din interior.


‘A sosit timpul să spunem clar poporului american şi acestui preşedinte că seriei sale de încălcări ale Constituţiei trebuie să i se pună capăt prin impeachment’, a declarat iniţiatorul demersului, Steve Cohen (statul Tennessee).

Citiți și : Vladimir Putin se va întâlni cu cei doi lideri ai republicilor separatiste din estul Ucrainei,

Lui i s-au alăturat cinci colegi, printre care Luis Gutiérrez of Illinois (Illinois), membru al comisiei juridice, Adriano Espaillat (New York) şi Al Green (Texas), unul dintre cei mai acerbi critici ai preşedintelui, şi, potrivit lui Cohen, urmează ca şi alţi democraţi să se implice în acest efort.

‘Am iniţiat această acţiune din cauza marii îngrijorări pentru ţară şi Constituţie, securitatea naţională şi democraţie. Credem că preşedintele Trump a încălcat Constituţia’, a subliniat Cohen, într-o conferinţă de presă.

El a cerut comisiei juridice să înceapă audierile, chiar dacă a recunoscut că este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple în Camera Reprezentanţilor controlată de republicani.

Pe de altă parte, liderii democraţilor se opun în mare parte acestui demers, temându-se că el ar putea irita bazinul electoral republican, care îl susţine pe preşedintele Trump.

Cohen este membru al subcomisiei pentru Constituţie şi justiţie civilă a comisiei juridice, care are jurisdicţie asupra procedurii de impeachment, ale cărei investigaţii le conduce.

Iniţiativa grupului de congresmeni indică o intensificare a eforturilor democraţilor, dat fiind că, până în prezent, numai doi democraţi au introdus articole de impeachment, dar au făcut aceasta fără un sprijin mai larg.