DISTRIBUIȚI

Guvernul groenlandez a anunţat sâmbătă seara interdicţia vânzării de alcool în capitala Nuuk şi împrejurimi în timpul izolării impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus, cu scopul de a limita manifestările violente, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Într-o situaţie atât de specială, trebuie să luăm numeroase precauţii pentru a evita contagierea. Însă scopul deciziei mele este de a proteja copiii, ei trebuie să aibă un cămin sigur”, a explicat şeful guvernului groenlandez Kim Kielsen într-un comunicat de presă.


Citește și : Cononavirus în SUA: Peste 120.000 de cazuri confirmate şi mai mult de 2.000 de decese

În imensa insulă arctică, teritoriu autonom danez, aproape o persoană din trei a fost victima abuzurilor sexuale în timpul copilăriei, flagel având în mare parte legătură cu consumul de alcool şi de stupefiante şi cu ignorarea drepturilor copilului.

Şcolile au fost închise de luni şi s-a constatat totodată o creştere a violenţei domestice.

„Din nefericire, la Nuuk, am înregistrat o creştere a violenţei domestice în ultimele săptămâni”, a explicat presei locale ministrul sănătăţii groenlandeze Martha Abelsen. Pentru unii copii, consumul excesiv de alcool al părinţilor înseamnă că ei (minorii – n.r.) nu mai sunt siguri în propriile lor case, a explicat ea.

Interdicţia vânzării de alcool a intrat în vigoare la 28 martie şi ar urma să fie menţinută până la 15 aprilie.

Zece cazuri de COVID-19 au fost confirmate oficial în Groenlanda, iar două persoane s-au vindecat.

Citește și : Italia va distribui bonuri alimentare celor mai defavorizate persoane

Guvernul a interzis adunările în aer liber de mai mult de 10 persoane şi a sistat traficul aerian pentru a stopa epidemia.

Prin introducerea interdicţiei privind vânzarea de alcool, guvernul încearcă totodată să diminueze contagierea, deoarece „oamenii sunt mai puţin conştienţi de pericolele contaminării atunci când consumă băuturi alcoolice”, se menţionează în comunicat.

Guvernul groenlandez, suveran în materie de politică economică şi socială, intenţionează să eradicheze abuzurile sexuale asupra minorilor până în 2022.