DISTRIBUIȚI

Deţinuţi din două colonii penitenciare ruseşte au declanşat în ultimele zile greve ale foamei, au anunţat autorităţile, acţiunile de protest vizând, potrivit unei ONG, încetarea unor violenţe grave, relatează AFP, potrivit agerpres

„Aceşti prizonieri protestează împotriva torturilor, a faptului că sunt umiliţi în mod recurent şi a ameninţărilor cu violul”, a declarat joi pentru AFP Vladimir Osecikin, director al proiectului Gulagu.net, specializat în apărarea drepturilor deţinuţilor ruşi.


Citește și : Polonia este forţată să-şi SCHIMBE definiţia legală a violului

Bătăile, violenţele sexuale şi chiar criminale în închisori rămân o problemă recurentă în Rusia. Martorii vorbesc adesea de rele tratamente comise de gardieni sau de alţi deţinuţi.

În comunicate difuzate luni şi respectiv miercuri, serviciile penitenciare din regiunile Irkuţk (Siberia orientală) şi Ulianovsk (vestul Rusiei) au confirmat cazuri de deţinuţi care refuză să se alimenteze.

În colonia penitenciară nr. 2, din oraşul Angarsk, din nordul Irkuţk, cinci deţinuţi refuză să se alimenteze, un act de „şantaj” pentru a nu respecta regulamentul intern, potrivit autorităţilor.

Militantul Vladimir Osecikin afirmă însă că numărul acestor deţinuţi este de circa 20 şi că ei sunt în greva foamei de pe 10 septembrie.

Potrivit unor documente interne, consultate de AFP, mai multe rapoarte au relatat în ultimele săptămâni despre utilizarea forţei împotriva deţinuţilor din această colonie, în special în timpul percheziţiilor.

Doi deţinuţi, în vârstă de 65 şi respectiv 67 de ani, au murit la câteva zile distanţă unul de altul la începutul lui septembrie, între care unul pentru „insuficienţă cardiacă”, tot potrivit acestor documente.

„Ne temem că gardienii nu spun tot adevărul privind circumstanţele acestor decese”, afirmă Vladimir Osecikin.

Citește și : Kremlinul mizează pe voturile din Donbas la alegerile din Rusia! Reacţia Kievului este una vehementă

În a doua închisoare în care au loc astfel de proteste, la Novoulianovsk, doisprezece deţinuţi au intrat în greva foamei „în semn de nemulţumire împotriva condiţiilor lor de detenţie”, potrivit serviciilor penitenciare locale.

Proiectul Gulagu.net afirmă că unul dintre aceşti deţinuţi a fost recent bătut şi ameninţat cu violul de gardienii săi, acuzaţii dezminţite de administraţia închisorii, citată de agenţia TASS.