DISTRIBUIȚI
Teachers attend the strike action, outside a Harris Academy school in London, Britain, February 1, 2023. REUTERS/Toby Melville

O jumătate de milion de cadre didactice, funcţionari publici şi conductori de tren din Marea Britanie erau aşteptaţi să participe miercuri la cea mai amplă mişcare de protest din ultimul deceniu şi despre care guvernul britanic a atenţionat că va produce perturbări importante, relatează Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Grevele masive, care presupun închiderea totală sau parţială a circa 85% din şcoli, mobilizarea armatei pentru a păzi graniţele ţării şi suspendarea traficului feroviar în mare parte din ţară, vor fi însoţite de mitinguri de protest împotriva unui proiect de lege ce vizează limitarea dreptului la încetarea lucrului în anumite sectoare. Potrivit sindicatelor, o astfel de măsură va înrăutăţi şi mai mult relaţiile de muncă.


Citește și : Franţa va furniza Ucrainei 12 tunuri Caesar suplimentare

„După ani de tăieri brutale, asistenţi medicali, profesorii şi alte milioane de funcţionari publici şi-au văzut decimat nivelul de trai şi urmează să se confrunte cu şi mai multă sărăcie”, a declarat Paul Nowak, secretar general al asociaţiei sindicale TUC (Trades Union Congress).

„În loc să elaboreze noi modalităţi de a ataca dreptul la grevă, miniştrii ar trebui să majoreze salariile în economie, începând cu o remunerare decentă pentru lucrătorii din sectorul public”, a adăugat acesta.

În condiţiile unei inflaţii de peste 10%, cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii, Marea Britanie este afectată de un val de greve, de la lucrătorii din sănătate şi transporturi până la cei din depozitele Amazon şi de la poştă.

Angajaţii cer majorări salariale peste nivelul inflaţiei pentru a acoperi creşterile ameţitoare de preţuri la alimente şi utilităţi, reclamând că se simt stresaţi şi subevaluaţi şi nu reuşesc să-şi acopere cheltuielile lunare.

Guvernul a atenţionat că grevele vor avea un impact semnificativ. Se estimează că miercuri urmau să participe la grevă circa 300.000 de profesori şi 100.000 de funcţionari publici din peste 120 de departamente guvernamentale, precum şi zeci de mii de profesori universitari şi lucrători feroviari.

Săptămâna viitoare se pregătesc de grevă asistenţii medicali, personalul serviciilor de salvare şi alţi lucrători din sănătate. Şi pompierii din Anglia au anunţat că vor organiza o grevă pe 10 februarie.

Un sondaj Ipsos publicat miercuri a indicat că opinia publică este divizată în legătură cu aceste proteste, 40% fiind în favoarea lor şi 38% împotrivă.

Guvernul premierului Rishi Sunak a adoptat până acum o poziţie dură în ce priveşte grevele din sectorul public, afirmând că a ceda în faţa revendicărilor salariale nu ar face decât să alimenteze inflaţia. Partidul Conservator al premierului este cotat însă în sondaje cu circa 25% sub Partidul Laburist, de opoziţie, iar grevele contribuie la problemele politice ale premierului.

Citește și : Rusia şi SUA au reluat contactele asupra controlului armamentelor

Potrivit Centrului pentru cercetări economice şi de afaceri CEBR, costul grevelor din ultimele opt luni, până în ianuarie, au costat Marea Britanie circa 1,7 miliarde de lire, doar 0,1% din PIB, iar grevele profesorilor vor costa circa 20 de milioane de lire pe zi. Totuşi, în condiţiile în care nivelul de încredere este scăzut în rândul publicului şi al angajatorilor, iar economia se află pe o pantă descendentă, noile mişcări sindicale contribuie la înrăutăţirea perspectivelor.

„Disputele industriale nerezolvate au un impact negativ asupra creşterii, într-un moment în care recesiunea este deja iminentă”, a atenţionat economistul CEBR Karl Thompson.