DISTRIBUIȚI
NPR

Angajaţii radioteleviziunii publice elene ERT au făcut joi grevă pentru a împiedica transmisiunea unei conferinţe de presă a partidului neonazist Zoarii Aurii, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile europene de la 26 mai, relatează AFP, potrivit agerpres.

Această încetare a lucrului a avut loc ca urmare a apelului sindicatului ERT (Pospert) care se opune „utilizării frecvenţelor publice pentru a vehicula (…) conţinutul toxic şi antidemocratic al partidului Zorii Aurii”.


Citește și : Trump doreşte un sistem de imigraţie bazat pe ‘merit’: Asta ne va face mai competitivi

Peste 60 de persoane, printre care fondatorul acestui partid Nikos Mihaloliakos, deputaţi şi membri ai Zorii Aurii, sunt judecaţi de patru ani de o curte penală din Atena pentru infracţiunea de „constituire a unei organizaţii criminale”.

Aceste persoane sunt acuzate de cel puţin o crimă şi zeci de agresiuni asupra migranţilor şi a militanţilor de stânga, în special în cursul ultimului deceniu.

Eliberat condiţionat din 2015 după 18 luni de detenţie provizorie, Nikos Mihaloliakos a anunţat o conferinţă de presă pentru joi, la ora locală 17.00 (14.00 GMT).

Din cauza grevei de două ore a Pospert începută la ora 17.00, conferinţa nu a fost difuzată de ERT.

În virtutea legii greceşti, timpul de antenă al partidelor pentru alegerile legislative, locale sau europene este decis la începutul campaniei de o comisie parlamentară în care toate partidele sunt reprezentate.

Calificând programul Zorii Aurii drept „xenofob, rasist şi fascist”, Pospert a reacţionat în urmă cu o lună la decizia comisiei parlamentare de a da un timp de antenă Zorii Aurii.

Sindicatul a făcut atunci apel la preşedintele parlamentului şi la partide „să susţină datoria democratică a radioteleviziunii publice”, al cărei statut a fost „votat de parlament”.

Citește și : Trump speră să nu se ajungă la război cu Iranul

La rândul său, Zorii Aurii a denunţat o acţiune „ilegală şi neconstituţională”.

Intrat pentru prima dată în Parlamentul grec în 2012, în perioada de vârf a crizei economice, Zorii Aurii este în prezent a patra forţă politică din Grecia, cu 16 deputaţi din 300.

În intenţiile de vot pentru alegerile europene acest partid este creditat cu circa 6% din sufragii, în scădere în raport cu scrutinul european din 2014 (9,4%).