DISTRIBUIȚI

Circa 25.000 de persoane au demonstrat marţi la Erevan, capitala Armeniei, pentru a cere demisia premierului Nikol Paşinian, aflat sub presiune după înfrângerea ţării în conflictul cu Azerbaidjan din Nagorno-Karabah, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Această manifestaţie are loc în prima zi a apelului la grevă generală lansat de opoziţie.


Citeşte şi: Două mari companii aeriene cer teste COVID pasagerilor care vor să ajungă din UK la New York

În jurul prânzului, manifestanţii erau adunaţi în frig la sediul guvernului, lângă mai multe ministere şi în apropierea biroului procurorului general, potrivit unei corespondente a AFP de la faţa locului.

„Acest guvern nu mai este al nostru. Deciziile sale nu sunt legale şi deci el trebuie să plece”, a declarat una dintre figurile de prim-plan ale opoziţiei, Işahan Sagatelian, promiţând o victorie „foarte curând”.

„Nikol, trădătorule!”, a scandat mulţimea, agitând drapele armene şi ale regiunii Nagorno-Karabah. Numeroşi manifestanţi au decis să nu meargă la serviciu, la apelul opoziţiei.

„Nu putem să dăm înapoi şi să schimbăm ceea ce s-a făcut. Dar el (Nikol Paşinian) trebuie să plece pentru ca să începem un nou capitol”, a spus Sarghis Hairapetian, un informatician de 34 de ani.

Potrivit lui Ghegham Manukian, din partidul Federaţia revoluţionară armeană, angajaţii metroului din Erevan li s-au alăturat greviştilor. În ajun, un sindicat de la universitatea din capitală a făcut şi el apel la oameni să se alăture mişcării greviste.

Opoziţia încearcă să obţină plecarea lui Paşinian, în vârstă de 45 de ani, venit în fruntea guvernului în urma unei revoluţii paşnice în 2018, după înfrângerea forţelor armene în faţa armatei Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah.

La începutul lunii, 17 partide i-au dat premierului termen până la 8 decembrie pentru a demisiona, un ultimatum respins de acesta.

Un acord umilitor pentru Armenia a fost semnat sub egida Moscovei pe 9 noiembrie, consfinţind importante câştiguri teritoriale pentru Azerbaidjan după şase săptămâni de conflict în Nagorno-Karabah, enclavă majoritar armeană dar recunoscută pe plan internaţional ca parte a Azerbaidjanului, disputată de decenii. Aceasta a supravieţuit, dar teritoriul i-a fost redus.

Citeşte şi: Joe Biden a fost vaccinat LIVE la televiziune

Potrivit ultimelor bilanţuri oficiale, cel puţin 6.000 de persoane din cele două tabere, printre care zeci de civili, au fost ucise în acest scurt război.

Luni, manifestanţii l-au forţat pe Nikol Paşinian să pună capăt prematur unei vizite prevăzute în sudul Armeniei, în apropierea frontierei cu Azerbaidjan.