DISTRIBUIȚI
ANSA.it
epa07884658 Activist Greta Thunberg (C) takes part in students demonstration against climate change during a Friday Global Climate Strike in central Stockholm, Sweden, 15 March 2019. Students across the world took part in a massive global student strike movement called #FridayForFuture which was sparked by Greta Thunberg of Sweden, a sixteen year old climate activist who has been protesting outside the Swedish parliament every Friday since August 2018. EPA/HENRIK MONTGOMERY SWEDEN OUT

Urgenţa climatică „nu este o problemă a viitorului, este un lucru care deja de afectează”, a declarat luni tânăra activistă suedeză Greta Thunberg, la prima sa intervenţie în cadrul Celei de-a 25-a Conferinţe a ONU privind schimbările climatice (COP25) ce se desfăşoară Madrid, relatează EFE, potrivit agerpres.

Într-o dezbatere dedicată tinerilor, alături de alţi militanţi din diferite zone ale globului, Greta Thunberg a subliniat că „omenirea se confruntă deja cu perturbările climatice şi de aceea nu se mai potae aştepta”.


Citește și : 125.000 de ucraineni au primit paşapoarte ruseşti

Activista suedeză care a provocat o mare expectativă la acest Summit asupra climei a cedat apoi cuvântul tinerilor militanţi pentru mediu invitaţi la acest eveniment, asigurând că „poveştile lor trebuie ascultate”, în contextul în care „suntem ţinta unei atenţii mediatice” atât de mari.

Într-un alt moment al intervenţiei sale, adolescenta suedeză s-a referit la populaţiile indigene al căror glas este, potrivit ei, „foarte important să-l ascultăm”.

Populaţiile indigene „sunt cele mai afectate şi expuse la consecinţele schimbărilor climatice, având în vedere că ele trebuie să se afle în echilibru cu natura”.

„De aceea trebuie să le ajutăm, pentru că sunt valoroase pentru cunoştinţele” pe care le au despre natură, lucru care „ne poate fi util pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice”, a spus Greta.

Citește și : Phenianul denunţă NERĂBDAREA ‘bătrânului’ Trump

Este prima intervenţie pe care activista suedeză o are în timpul Conferinţei urmând să participe în cursul zilei şi la o dezbatere organizată de UNICEF, având ca temă copiii şi tinerii, la care va fi însoţită de directoarea executivă a acestui organism, fosta preşedintă a Republicii Chile Michelle Bachelet.