DISTRIBUIȚI
The Peninsula Qatar

Un tribunal din Suedia a decis marţi că Greta Thunberg şi sute de alţi activişti pentru climă pot să continue un proces colectiv ce a fost deschis împotriva statului suedez pentru „politici insuficiente în privinţa protejării climei”, informează Reuters, potrivit agerpres.

Greta Thunberg şi alţi 600 de tineri activişti din asociaţia Aurora au dat în judecată statul suedez în noiembrie 2022, susţinând că acesta trebuie să facă mai mult pentru a limita încălzirea climei cu cel mult 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială dacă doreşte să respecte Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.


Citeşte şi: Poliţia din Londra este acuzată de rasism, sexism şi homofobie – Black News

Marţi, Tribunalul Districtual Nacka a decis că procesul poate să continue, după ce asociaţia a făcut o serie de ajustări în plângerea depusă în instanţă.

„Tribunalul Districtual a emis astăzi o citaţie oficială într-un proces colectiv intens mediatizat. În acest dosar, Tribunalului Districtual i s-a cerut să stabilească dacă statul are obligaţia de a lua anumite măsuri specifice pentru a limita schimbările climatice”, a precizat instanţa suedeză.

Statul suedez are la dispoziţie trei luni pentru a răspunde acuzaţiilor înainte ca speţa să fie judecată sau soluţionată printr-un acord încheiat între cele două părţi, precizează tribunalul, care nu poate să spună când ar finaliza acest proces.

Contactat prin e-mail, cancelarul suedez pentru Justiţie nu a răspuns deocamdată invitaţiei de a face declaraţii pe această temă.

Asociaţia Aurora doreşte ca instanţa să decidă că Suedia ar trebui să îşi reducă emisiile de CO2 cu cel puţin 6,5 milioane – 9,4 milioane de tone pe an, începând din 2019.

Citeşte şi: Parlamentul israelian revocă legea ordona evacuarea a patru colonii din Cisiordania – Black News

„Sănătatea şi viitorul planetei, precum şi al nostru, depind direct de decizia politicienilor de a recunoaşte sau de a nu recunoaşte gravitatea crizei climatice, iar Aurora va face tot ceea ce va putea pentru a vă determina să procedaţi astfel”, au declarat reprezentanţii asociaţiei într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului suedez în 2022.

Luni, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că „bomba climatică este un ceas care ticăie” şi a cerut ţărilor bogate să îşi reducă emisiile mai devreme, după o nouă evaluare a oamenilor de ştiinţă, care afirmă că omenirea mai are la dispoziţie foarte puţin timp pentru a limita schimbările climatice.