DISTRIBUIȚI

Tânăra activistă pentru mediu Greta Thunberg s-a deplasat vineri în nordul Suediei pentru a participa la un protest faţă de lipsa de acţiune împotriva modificărilor climatice alături de membri ai comunităţii indigene sami, relatează DPA, scrie agerpres.

„Populaţiile indigene din întreaga lume sunt primele şi cele mai afectate”, a declarat Greta Thunberg, în vârstă de 17 ani, în legătură cu efectele cauzate de încălzirea climei globale.


Citește și : Joe Walsh renunţă la candidatura împotriva lui Trump în cursa pentru Casa Albă

„De asemenea, ele conduc lupta şi depun cea mai mare rezistenţă”, a mai spus ea, adăugând că popoarele indigene se află „în prima linie” în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Protestatarii, care s-au adunat în apropierea unui lac îngheţat, au purtat un afiş cu mesajul „Drepturile indigenilor = Dreptate climatică”.

Temperaturile din zona arctică cresc de două ori mai repede decât în restul planetei, având ca efect topirea gheţii şi ameninţând stilul de viaţă tradiţional al popoarelor indigene, precum sami şi inuiţii.

Citește și : Noul coronavirus ar putea fi răspândit de la lilieci la oameni prin intermediul pangolinilor

„Fiecare sami este afectat de criza climatică”, a spus Sanna Vannar, liderul Saminuorra, organizaţia tinerilor sami din Suedia.

Se estimează că în Suedia trăiesc în prezent între 20.000 şi 35.000 de membri ai comunităţii sami. Cunoscuţi anterior sub denumirea de laponi, membrii comunităţilor sami trăiesc şi în Norvegia, Finlanda şi nordul Rusiei.