DISTRIBUIȚI

Organizaţia Greenpeace a denunţat livrarea, luni, către Franţa, a unei „importante” încărcături de uraniu îmbogăţit provenit din Rusia şi care acreditează, potrivit ONG-ului, „dependenţa” Franţei de industria nucleară rusă, un sector care nu este încă vizat de sancţiunile internaţionale adoptate după invazia asupra Ucrainei, informează AFP, potrivit agerpres

Un cargou a descărcat luni dimineaţa în portul Dunkerque mai multe cilindre de uraniu provenit din Rusia, a constatat un jurnalist al AFP.


Citește și : Putin elogiază relaţiile ruso-chineze şi dorinţa Beijingului de a juca un rol constructiv în criza ucraineană

„Aceasta este o nouă ilustrare a faptului că industria nucleară franceză continuă să facă comerţ cu uraniu cu Rosatom”, gigantul public rus în domeniul nuclear, a reacţionat Pauline Boyer, însărcinată cu campania asupra energiei nucleare şi tranziţiei energetice.

„Continuarea acestui comerţ nuclear cu Rusia, pe timp de război, este scandalos”, a denunţat ea cu referire la invazia declanşată de Moscova asupra Ucrainei.

„În această dimineaţă, la Dunkerque, cargoul rus Baltiiskii 2022, sosit din Sankt-Petersburg, a descărcat 25 de containere cilindrice ce conţin uraniu îmbogăţit rusesc, pentru grupul francez Orano (fost Ariva)”, a afirmat Greenpeace într-un comunicat, în ajunul unui vot solemn în Adunarea Naţională asupra proiectului de lege privind accelerarea dezvoltării sectorului nuclear.

Potrivit ONG-ului, cilindrii au fost apoi „încărcaţi în circa zece camioane cu destinaţia” uzinei Pierrelatte, în departamentul Drôme.

Aceasta este, tot potrivit Greenpeace, cea de-a 7-a livrare de uraniu către Franţa provenind din Rusia de la începutul invaziei asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

Într-un raport din 11 martie, organizaţia denunţase legătura de „dependenţă” a Franţei faţă de sectorul nuclear rus, care nu este vizat de sancţiunile internaţionale, spre deosebire de hidrocarburi.

ONG-ul a dezvăluit că Franţa primise din Rusia „o treime din uraniul îmbogăţit necesar funcţionării centralelor nucleare franceze timp de un an”, o triplare în 2022, potrivit organizaţiei.

Citește și : Netanyahu face un pas înapoi şi atenuează planul de reformă a justiţiei

Guvernul francez a respins această argumentaţie, asigurând că Franţa „nu depinde în niciun fel de Rusia pentru funcţionarea parcului său electro-nuclear” şi „a ştiut să-şi diversifice sursele de aprovizionare”.

„Dacă guvernul vrea să fie în coerenţă cu sprijinul său pentru populaţia ucraineană, el trebuie să rupă toate contractele cu Rosatom”, a mai declarat Pauline Boyer.