DISTRIBUIȚI

Organizaţia nonguvernamentală de mediu Greenpeace a cerut marţi guvernului francez să pună capăt „contractelor privind comerţul cu uraniu” dintre Franţa şi Rusia, în condiţiile în care livrările continuă în pofida războiului, în absenţa unor sancţiuni internaţionale asupra industriei nucleare civile ruse, informează AFP, potrivit agerpres.  

Într-un comunicat, Greenpeace „cere oprirea definitivă a oricărui comerţ nuclear cu Rusia”.


Citește și:  Biden cere Congresului să BLOCHEZE o grevă majoră în transportul feroviar

ONG-ul cere de asemenea „rezilierea tuturor contractelor în curs între industria nucleară franceză şi Rosatom, precum şi filialele sale, începând cu contractele ce vizează comerţul cu uraniu între Tenex, filială Rosatom, şi respectiv Electricite de France (EDF) şi Orano”.

„Continuarea comerţului nuclear cu Rusia, în timp ce războiul din Ucraina face ravagii, este scandaloasă”, denunţă Pauline Boyer, responsabilă a Greenpeace Franţa pentru campaniile asupra energiei nucleare şi tranziţiei energetice.

Marţi dimineaţa, „zeci de butoaie cu uraniu îmbogăţit şi zece containere cu uraniu natural din Rusia” au fost transportate cu o navă-cargo în portul Dunkerque, pentru a fi încărcate „într-un tren şi mai multe camioane a căror destinaţie ar putea fi Pierrelatte în Franţa şi/sau Lingen în Germania”, potrivit ONG-ului.

Solicitat în legătură cu destinaţia acestei încărcături, grupul francez EDF nu a răspuns. Contactat de AFP, grupul nuclear Orano (ex-Areva) a declarat că „aceste transporturi nu privesc nici materialele sale, nici instalaţiile sale”.

În schimb, grupul a confirmat că a livrat Rusiei „cinci sau şase” transporturi de uraniu reprocesat (URT), al cărui proprietar era până în octombrie, spre uzina Seversk a conglomeratului public nuclear rus Rosatom, în cadrul unui contract semnat în 2020 cu privire la o cantitate totală de 1.150 de tone.

Citește și: Japonia vizează un buget al apărării la 2% din PIB până în 2027

La rândul său, EDF a semnat în 2018 un contract în valoare de 600 de milioane de euro cu o filială a Rosatom, Tenex, pentru „reciclarea de uraniu reprocesat al EDF”. „Decizia de a continua unele relaţii este luată cu respectarea sancţiunilor internaţionale”, a comentat EDF într-o scrisoare adresată AFP, fără a face referire la un contract anume.