DISTRIBUIȚI
wikipedia

Grecia a transmis o cerere Franţei pentru a-i fi împrumutată o bucată din friza de pe Partenon care în prezent se află la Muzeul Luvru, scrie news.ro .

Un responsabil grec din Ministerul Culturii a declarat sâmbătă că a solicitat Franţei să-i împrumute temporar un fragment din friza de pe Partenon care este deţinută de Muzeul Luvru, ocazie pentru a celebra bicentenarul independenţei sale în 2021.


Citește și : Noi confruntări între poliţie şi manifestanţi după o scurtă acalmie în Hong Kong

Această propunere este „examinată în mod pozitiv”, a explicat el sub anonimat. „Detaliile vor fi stabilite de miniştrii Culturii din cele două ţări. Este vorba despre un schimb provizoriu”, a precizat el.

Acest împrumut a fost evocat în cursul întâlnirii de joi, de la la Paris, între premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi preşedintele francez Emmanuel Macron, conform agenţiei greceşti de presă ANA.

Friza datează din secolul al V-lea înainte de Hristos, şi înfăţişează o scenă din bătălia mitică dintre centauri şi oameni.

În schimb, Grecia va împrumuta Luvrului o colecţie de piese din bronz antice, potrivit ANA.

Bucata de friză, a precizat Luvru, a fost găsită în 1788 la baza Partenonului de către Louis François Sébastien Fauvel, un diplomat francez şi arheolog amator.

Alături de Marea Britanie şi de Rusia, Franţa a învins forţele otomane în cursul unei bătălii navale decisive la Navarino, în 1827, în războiul în care a ajutat Grecia să-şi recapete independenţa.

Prin urmare, cele trei puteri au fost foarte prezente în politica grecească timp de decenii care au urmat independenţei.

British Museum, de la Londra, deţine o colecţie mult mai importantă de frize din Partenon, desprinse de monument şi aduse în 1806 de Lordul Elgin, pe atunci ambasador britanic la Curtea otomană şi pasionat de arta grecească.

Citește și : Taxele americane impuse companiei Huawei vor reduce veniturile firmei cu peste 10 miliarde de dolari, sub așteptări

Plătit bine, conducătorii otomani din Grecia i-au acordat dreptul de a le transporta departe. Marea Britanie consideră deci că ele au fost legal cumpărate.

Atena, care argumentează că permisiunea în chestiune a fost acordată de cuceritor şi nu de Grecia, solicită de două secole înapoierea monumentului, dar British Museum a refuzat mereu.