DISTRIBUIȚI

Grecia şi Turcia „au convenit să înceapă discuţii tehnice la NATO” cu obiectivul de a rezolva criza în care sunt implicate în Mediterana de Est, a anunţat joi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP, dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

În ultimele zile, Ankara şi Atena şi-au înmulţit demonstraţiile de forţă în această regiune, amplificând tensiunile, şi numeroase incidente au mărit îngrijorarea privind posibilitatea soluţionării crizei. Cele două ţări îşi dispută împărţirea zăcămintelor de gaz descoperite în ultimii ani.


Citește și: 51 de români candidează la alegerile din Italia

„După discuţiile mele cu liderii grec şi turc cei doi aliaţi au convenit să înceapă discuţii tehnice la NATO şi să stabilească mecanisme pentru detensionare militară în scopul de a reduce riscul de incidente şi accidente în Mediterana de Est”, a postat Stoltenberg pe Twitter.

„Grecia şi Turcia sunt aliaţi preţioşi şi NATO este o platformă importantă pentru consultări asupra tuturor chestiunilor care privesc securitatea noastră comună”, a adăugat el.

Citește și: În ciuda violențelor din Sofia, Boiko Borisov ‘ține cu dinții’ de putere

„Rămân în contact strâns cu toţi Aliaţii preocupaţi pentru a găsi o soluţie la tensiuni în spiritul solidarităţii NATO”, a mai precizat Stoltenberg.

Miercuri, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a cerut Atenei şi Ankarei „să reducă tensiunile” pentru a pune capăt escaladării în Mediterana de Est.