DISTRIBUIȚI
Sputnik

Curtea de Apel din Atena a respins vineri cererea Ankarei privind extrădarea a opt ofiţeri turci care au dezertat în Grecia la bordul unui elicopter, la o zi după tentativa eşuată de puci din iulie 2016, instanţa apreciind că există riscul ca inculpaţii să nu aibă parte de un proces corect în Turcia, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Aceasta este cea de-a treia cerere de extrădare respinsă de instanţele greceşti, într-un caz care a tensionat relaţiile dintre cei doi aliaţi din NATO.


Citeşte şi: Exerciţiile militare americane din Coreea de Sud vor fi limitate 

Într-o decizie luată în unanimitate, Curtea de Apel din Atena a respins cererea Turciei, fundamentată pe cele opt capete de acuzare aduse militarilor în ţara lor.

Printre aceste acuzaţii se află implicare într-o tentativă de puci, tentativă de asasinat, participare la grupare teroristă armată, dezertare şi furt de material militar.

Motivându-şi decizia, instanţa elenă a arătat că acuzaţiile sunt formulate vag şi nu introduc niciun element de noutate care să modifice verdictele anterioare.

Citeşte şi: În pragul alegerilor din Rusia, Putin are toate motivele să fie îngrijorat

‘În fiecare caz, există îngrijorări valide privind un proces incorect şi riscul ca inculpaţii să sufere tortură şi comportament umilitor’, se mai spune în verdict.

Decizia Curţii poate fi atacată cu apel.