DISTRIBUIȚI

Grecia va trimite până vineri, ‘din precauţie’, 400 de poliţişti la frontiera sa terestră cu Turcia (nord-est) pentru a împiedica un eventual aflux de migranţi, transmite miercuri AFP, citând o sursă oficială, relatează şi agerpres.

Obiectivul este „de a întări din precauţie patrulele poliţieneşti” de-a lungul râului Evros care marchează frontiera terestră cu Turcia, a indicat Thodoros Chronopoulos, purtătorul de cuvânt al poliţiei greceşti.


Vezi şi: A INTRAT cu maşina în pietoni şi a fugit de la locul faptei – VIDEO

Ministrul grec pentru protecţia cetăţeanului, Michalis Chrysochoidis, urmează să se deplaseze miercuri la Evros pentru a se întâlni cu poliţia şi autorităţi locale.

Atena se teme de o nouă presiune „migratorie” din partea Ankarei asupra Europei pe fondul reculului epidemiei de COVID-19, după afluxul de migranţi în regiunea Evros la sfârşitul lunii februarie.

În căutarea de sprijin din partea ţărilor UE şi NATO în Siria, Turcia a anunţat la 29 februarie că nu va mai împiedica migranţii să plece în Europa.

Mii de solicitanţi de azil s-au adunat imediat la postul de frontieră grec Kastanies (Pazrakule, de partea turcă), care de atunci a rămas închis.

Atena a solicitat şi a obţinut ajutor european pentru a-i împiedica pe solicitanţii de azil să treacă frontiera, în timp ce organizaţii neguvernamentale pentru drepturile omului au denunţat măsuri abuzive de partea greacă.

Aproximativ 100 de poliţişti europeni trimişi în martie de Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) se află de atunci acolo.

Dar pandemia de COVID-19 a constrâns Turcia să facă un pas înapoi la sfârşitul lunii martie, Ankara reinstalându-i pe solicitanţii de azil masaţi la frontiera dintre cele două ţări în tabere din interiorul teritoriului turc.

Cu toate acestea, tensiunile între cele două ţări vecine, ambele membre NATO, s-au reînnoit recent.

Ministrul grec de externe, Nikos Dendias, a trebuit să dezmintă duminică articole din presă despre o prezenţă a soldaţilor turci într-o mică zonă greacă de-a lungul Evros, unde albia râului se schimbă şi face să fie posibile modificări uşoare ale frontierei comune şi unde Atena este pe cale de a prelungi un gard de sârmă ghimpată pentru a împiedica trecerea migranţilor pe teritoriul său.

Citeşte şi: Trump acuză Twitter că ‘se amestecă’ în alegerile din SUA

Ministrul a admis, în cadrul unui interviu pentru televiziunea privată Skai, că „a existat o prezenţă a forţelor turce pe un mic teren de-a lungul Evros”. Anterior, media greacă relatase că Atena a informat în prealabil Ankara cu privire la unele lucrări de construcţie pentru extinderea gardului.

Atena a refuzat să ofere Ankara coordonatele GPS ale extinderii gardului, a spus ministrul.

Ministerul grec al Apărării a declarat de asemenea sâmbătă că „teritoriul grec nu a fost ocupat în niciun moment de forţe străine”.