DISTRIBUIȚI

Grecia, Iordania şi Cipru au cerut marţi, la Nicosia, un sprijin sporit pentru ţările aflate în prima linie în faţa crizei refugiaţilor din Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

În condiţiile în care milioane de sirieni au părăsit ţara afectată de război, Iordania, Libanul şi Turcia au primit sute de mii de refugiaţi, în timp ce Grecia a devenit ţară de tranzit pentru numeroşi migranţi care încearcă să ajungă în alte ţări europene, conform agerpres .


‘Am subliniat provocările uriaşe cu care se confruntă ţările noastre în faţa crizei refugiaţilor şi, bineînţeles, necesitatea ca membrii comunităţii internaţionale să sprijine în mod activ şi eficient ţările care găzduiesc un număr mare de refugiaţi’, a declarat premierul grec Alexis Tsipras după o întrevedere la Nicosia cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades.

Citește și : Asasinarea lui Oliver Ivanovic este un ‘act terorist’ şi care nu va rămâne nepedepsit (Aleksandar Vucic)

El nu a precizat ce fel de sprijin doresc ţările aflate în prima linie a crizei refugiaţilor.

Iordania găzduieşte peste 1,3 milioane de refugiaţi sirieni, în timp ce mii de refugiaţi şi migranţi sunt blocaţi în Grecia după ce vecinii săi din Balcani au închis ruta folosită de peste un milion de persoane în 2015 şi începutul lui 2016 pentru a ajunge în alte state europene.

‘Este o chestiune care provoacă îngrijorare la nivel mondial şi ţările gazdă precum Iordania au nevoie de sprijin internaţional’, a spus regele Abdullah.

‘Ducem pe umeri povara uriaşă a crizei refugiaţilor şi nu putem fi lăsaţi singuri în condiţiile în care ne asumăm această responsabilitate umanitară în numele întregii comunităţi internaţionale’, a mai spus regele Iordaniei.