DISTRIBUIȚI

Grecia a început să impună amenzi persoanelor de peste 60 de ani care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19 pentru a încerca să stimuleze vaccinarea în grupul cel mai vulnerabil, chiar dacă ratele de infectare cu varianta Omicron, care se răspândește rapid, sunt în scădere, scrie Reuters, informează mediafax.

După ce a atins un maxim istoric de 50.126 de infecții cu coronavirus pe 4 ianuarie, determinat în principal de răspândirea variantei Omicron în timpul sărbătorilor de Crăciun, cazurile au scăzut în ultimele zile.


Citește și : Ucraina îl lasă în libertate pe Petro Poroşenko

Dar, în condițiile în care varianta Delta, mai severă, continuă să infecteze mulți greci și să provoace boli grave la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, țara a înregistrat multe zeci de decese zilnice în spitalele sale. Aproximativ nouă din zece decese cauzate de coronavirus sunt persoane de peste 60 de ani, a declarat guvernul.

Anunțul unei amenzi lunare de 100 de euro în noiembrie pentru persoanele de peste 60 de ani care nu s-au vaccinat sau nu s-au programat pentru vaccinare până la 16 ianuarie a contribuit la creșterea ratei de participare la peste 90% din acest grup de vârstă, au declarat oficialii din domeniul sănătății.

Pentru restul de 10%, o amendă de 50 de euro va fi colectată prin intermediul autorităților fiscale pentru luna ianuarie. Amenda va crește la 100 de euro pentru fiecare lună începând din februarie, pentru a contribui la finanțarea spitalelor de stat.

Se așteaptă ca această sumă să afecteze pensionarii greci, care reprezintă aproximativ un sfert din populația Greciei, de aproape 11 milioane de locuitori. Acest grup și-a văzut pensiile de stat reduse de mai multe ori în timpul crizei datoriilor Greciei din perioada 2010-2018.

Citește și : Macron propune ‘o nouă ordine de securitate’ în Europa

„Pe de o parte, este bine, pentru că va împiedica oamenii să moară. Pe de altă parte, este un pic cam mare, pentru pensionari”, a declarat Panagiotis Chatzigiannis, în vârstă de 73 de ani.

Grecia a raportat marți 23.340 de cazuri zilnice de COVID-19, iar decesele legate de coronavirus au ajuns la 106. Acest lucru a dus numărul total de infecții și decese raportate în țară la 1.703.396 și, respectiv, 22.197.