DISTRIBUIȚI
Greek Reporter - GreekReporter.com

Ministrul delegat pentru afaceri europene al Greciei, Giorgos Katrougalos, va fi noul şef al diplomaţiei, a anunţat vineri guvernul de la Atena, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Remanierea are loc la două zile după aplicarea oficială a acordului privind noul nume al Macedoniei de Nord, dosar de care premierul grec Alexis Tsipras s-a ocupat personal după demisia, în octombrie, a ministrului afacerilor externe Nikos Kotzias.


Citește și : ONU: Femeile din Sudanul de Sud sunt în continuare expuse la violențe sexuale

„După executarea procedurilor de punere în aplicare a acordului, prim-ministrul nu-şi va mai păstra portofoliul Externelor”, a precizat pentru media purtătorul de cuvânt al guvernului grec Dimitris Tzanakapoulos.

Artizan al acordului privind noul nume al Macedoniei de Nord, Nikos Kotzias a demisionat în octombrie după un dezacord cu Panos Kammenos, lider al partidului Grecii independenţei şi aliat, atunci, în coaliţia guvernamentală condusă de Tsipras.

Kammenos, ferm opus acordului, a demisionat şi el în cele din urmă din fruntea Ministerului Apărării, în ianuarie, şi a părăsit coaliţia, ceea ce a slăbit majoritatea guvernamentală.

Citește și : Putin pune degetul pe rană: ‘Nu există nicio țară total independentă în lume!’

Noul ministru de externe, Giorgos Katrougalos, are 55 de ani, a studiat dreptul la Universitatea din Atena şi la Sorbonna din Paris, din 2014 este deputat al Syriza (stânga) şi a mai ocupat în guvernul grec fotoliul de ministru al muncii (2015-2016), fiind criticat pentru măsurile sale de reformă a securităţii sociale, considerate ca fiind dictate de creditorii Greciei, Uniunea Europeană şi FMI.