DISTRIBUIȚI
AP

Cu alegerile parlamentare în vedere, deputaţii greci au decis miercuri să blocheze un partid politic fondat de un fost cadru al formaţiunii neonaziste Zori Aurii care ispăşeşte o pedeapsă grea de închisoare, comentează AFP, potrivit agerpres.

Parlamentul grec a adoptat miercuri seară un amendament la legea electorală din 2021 care prevede că un partid politic nu poate participa la alegeri dacă conducerea sa, oficială sau neoficială, a fost condamnată pentru apartenenţă la o organizaţie criminală.


Citeşte şi: Cine și ce i-a garantat lui Volodimir Zelenski – Black News

Vizat de această reformă dorită de guvernul conservator condus de Kyriakos Mitsotakis: partidul de extremă dreaptă Éllines (Grecii) înfiinţat în urmă cu trei ani de Ilias Kassidiaris, fostul purtător de cuvânt al Zori Aurii, astăzi încarcerat.

Acest fost deputat al partidului neonazist din 2012 până în 2019 şi-a creat propria formaţiune cu câteva luni înainte de a ajunge la închisoare în octombrie 2020.

La sfârşitul procesului a 67 de lideri şi membri ai partidului Zori Aurii, acest bărbat de 42 de ani, violent, negaţionist şi rasist, a fost condamnat la 13 ani şi jumătate de închisoare pentru apartenenţa la o „organizaţie criminală”.

Formaţiunea Zori Aurii, ale cărei scoruri electorale la apogeul crizei financiare au alarmat întreaga Europă, a fost implicată în asasinarea în 2013 a rapperului grec militant Pavlos Fyssas. Această crimă este în prezent judecată în apel.

Or, la patru ani de la evacuarea lor din parlament, Kyriakos Mitsotakis vrea cu orice preţ să evite revenirea neonaziştilor după alegerile generale programate în primăvară.

Cu acest amendament, autorităţile îl vor împiedica pe Ilias Kassidiaris să plaseze în fruntea partidului său „un om de paie, continuând în acelaşi timp să conducă partidul de facto”, a explicat pentru AFP specialistul în drept constituţional Nikos Alivizatos.

Pentru că, în pofida încarcerării sale, Ilias Kassidiaris şi-a continuat activităţile politice. Din celula sa din închisoare, el se adresează în mod regulat simpatizanţilor săi prin mesaje audio difuzate pe canalul său de Youtube care are peste 120.000 de abonaţi.

Potrivit unui sondaj realizat de institutul Marc pentru postul de televiziune Ant1, partidul „Grecii” ar obţine 3,4% din voturi la următoarele alegeri, un scor peste pragul de 3% stabilit pentru a putea trimite deputaţi în Vouli.

Alte sondaje plasează acest partid chiar sub acest prag, dar în progres constant în ultimele luni.

Premierul Mitsotakis a insistat asupra „obligaţiei morale a democraţiei de a se proteja împotriva duşmanilor săi”.

Aceasta „nu poate legitima şi cu siguranţă nu poate finanţa organizaţii care subminează deschis funcţionarea sa”, a subliniat el, adăugând că este o „dispoziţie similară cu cea deja în vigoare în mai multe ţări europene”.

În Germania, după un lung imbroglio juridic, autorităţile nu au reuşit să interzică partidul neonazist NPD care, însă, nu a ajuns niciodată în Bundestag.

În Grecia, această reformă nu se bucură doar de sprijin. Pentru Nikos Alivizatos, „democraţia liberală trebuie să tolereze acest tip de partid (fascist) aşa cum trebuie să tolereze partidele şi grupările mici de stânga care invocă dictatura proletariatului”.

Stânga radicală Syriza şi-a exprimat rezerve. „Mă tem că, în loc să-i izoleze pe neonazişti, amendamentul le va da un impuls major”, a declarat fostul premier Alexis Tsipras.

Numele Kassidiaris este asociat cu diatribe antisemite, izbucniri naţionaliste, lovituri antisistem şi accese de violenţă.

În cursul unei emisiuni de televiziune din 2012, a pălmuit o deputată comunistă şi i-a aruncat paharul cu apă în faţă unui deputate a stângii radicale Syriza.

Ilias Kassidiaris îşi arată simpatiile pentru al treilea Reich chiar şi pe corpul său: are o zvastica tatuată pe braţul stâng.

Citește și: Alcool și delapidare: cum a eşuat grupul Mozart, care se consideră rivalul lui Wagner în Ucraina – Black News

În 2012, într-un climat de suferinţă socială legat de criza financiară din Grecia, de pierdere a încrederii în instituţii şi de discreditare a principalelor partide politice, Zori Aurii şi-a făcut o intrare surprinzătoare în parlament cu 18 deputaţi.

Imensa majoritate a grecilor par să dorească în prezent să treacă peste asta. Potrivit studiului institutului Marc, 73,8% dintre persoanele chestionate afirmă că sunt în favoarea interzicerii partidului lui Ilias Kassidiaris.