DISTRIBUIȚI
Palestine Monitor

Aproximativ 2.500 de minori migranţi neînsoţiţi din Grecia, adică două treimi din cei aflaţi în prezent în ţară, nu beneficiază de o unitate de cazare şi se află într-o ”situaţie periculoasă”, a indicat joi organizaţia neguvernamentală Metadrasi, citată de AFP, conform agerpres.

”Potrivit datelor Centrului naţional de solidaritate socială (Ekka), 3.670 de minori migranţi neînsoţiţi se află în prezent în Grecia, dintre care doar 1.135 sunt cazaţi în cămine sau la familii, restul trăind în condiţii periculoase”, a indicat Evdokia Gryllaki, responsabilă a Metadrasi cu problema minorilor migranţi neînsoţiţi.


Citește și : Brexit: Libertate de mişcare pentru studenţi şi muncitori din Marea Britanie în UE şi viceversa (raport)

Majoritatea minorilor neînsoţiţi sunt pakistanezi, respectiv 38,4 %, care „nu au profilul obişnuit de refugiat care să dispună de posibilitatea de a beneficia de protecţie, cum este de exemplu cazul sirienilor”, a afirmat Evdokia Gryllaki într-o conferinţă pe acest subiect la Atena.

Ea subliniat că ”12% dintre minorii fără protecţie nu au domiciliu fix şi doar 66% sunt şcolarizaţi”.

”Provocarea actuală este de a găsi soluţii pentru integrarea lor mai ales prin intermediul şcolarizării, deoarece se consideră că majoritatea (55,5 %) rămân în ţară”, pentru că ei nu intră în categoriile de relocare sau reîntregire familială, a explicat responsabila Metadrasi.

Citește și : UE rebuie să fie ”foarte, foarte atentă” în legătură cu imigraţia, deoarece ea ”pune stăpânire pe Europa” (Trump)

În total, 28 de structuri de cazare pentru minori neînsoţiţi există în prezent în Grecia, cu o capacitate de 1.115 locuri, potrivit Ekka.

Metadrasi, care militează pentru apărarea drepturilor migranţilor şi refugiaţilor, şi mai ales ale minorilor neînsoţiţi, a salvat din 2015, anul cel mai puternic al recentei crize migratorii, 4.133 de minori, dintre care 3.633 de băieţi, în majoritate afgani, sirieni şi pakistanezi.