DISTRIBUIȚI

Paza de coastă a Greciei a informat că una din navele sale de patrulare responsabilă cu reperarea migranţilor în Marea Egee a fost lovită uşor duminică de un vas de patrulare al marinei turce, care a ‘hărţuit-o’, incident petrecut cu o zi înainte de întâlnirea de la Bruxelles dintre premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi preşedintele turc Recep Tayip Erdogan, transmite AFP, potrivit agerpres

‘Duminică devreme, la est de insula Lesbos, o navă de patrulare a gărzii de coastă turce a hărţuit o navă de patrulare a pazei de coastă din Lesbos, provocând pagube uşoare’, a declarat serviciul pazei de coastă elene într-un comunicat, precizând că nimeni nu a fost rănit.


Citește și : Tensiuni la summitul G7 între liderii UE şi Boris Johnson pe tema situaţiei din Irlanda de Nord

Acest gen de confruntare se produce frecvent în cursul patrulărilor în Marea Egee pentru reperarea migranţilor care încearcă traversarea spre Lesbos.

Grecia a acuzat în aprilie Turcia de ‘provocarea unei escaladări’ a tensiunilor în această zonă prin manevre ‘periculoase’ şi asistenţă ilegală pentru ambarcaţiunile de migranţi.

Atena cere în mod constant Ankarei să respecte acordurile cu Uniunea Europeană şi să supravegheze mai bine coastele Turciei pentru a împiedica plecările, şi să preia solicitanţii de azil – în prezent, aproape 1.500 – cărora le-au fost refuzate cererile.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis urmează să aibă o întâlnire luni, la Bruxelles, cu preşedintele turc Recep Tayip Erdogan, în marja summitului NATO.