DISTRIBUIȚI

Grecia a înaintat la ONU o scrisoare adresată secretarului general, în care respinge ca unilaterale şi neîntemeiate pretenţiile emise de Turcia în ce priveşte insulele din Marea Egee, informează joi agenţia ANA, citând surse diplomatice elene, potrivit agerpres.  

Reprezentanta permanentă a Greciei la ONU, Maria Theofili, acţionând la instrucţiunile ministrului de externe Nikos Dendias, a înaintat miercuri secretarului general al ONU scrisoarea, în replică la o scrisoare relevantă trimisă de ambasadorul Turciei la ONU pe 30 septembrie 2021.


Citește și : Grecia va preda americanilor tot petrolul confiscat de pe o navă iraniană

Rezultat al multor luni de muncă atentă a serviciilor Ministerului de Externe, scrisoarea înaintată de Grecia respinge pretenţiile Turciei ca neîntemeiate juridic, istoric şi factual, relevă sursele diplomatice.

Mai exact, ea respinge întreaga argumentaţie a Turciei conform căreia suveranitatea Greciei asupra insulelor din Egeea este legată în vreun fel de o presupusă obligaţie de demilitarizare a acestor insule, şi adaugă că această legătură încalcă atât spiritul, cât şi litera Tratatului de la Lausanne din 1923 şi Tratatului de pace de la Paris din 1947.

Potrivit agenţiei dpa, tensiunile dintre cele două state vecine sunt în creştere de mai multe săptămâni.

Avioane militare ale Turciei survolează aproape zilnic insule greceşti nelocuite. Rodos şi Samos, două destinaţii turistice populare, se numără printre insulele disputate.

Ankara susţine că Grecia a pierdut drepturile asupra unui număr de insule din apropierea coastei turce prin militarizarea lor, încălcând astfel Tratatul de la Lausanne din 1923 şi Tratatul de pace de la Paris din 1947.

De partea cealaltă, Atena afirmă că militarizarea este doar o reacţie la prezenţa a numeroase vase de debarcare de-a lungul coastei de vest turce, şi invocă dreptul oricărui stat la autoapărare.

Citește și : Macron îl sună pe Erdogan pentru a discuta aderearea Finlandei şi Suediei la NATO

Disputa legată de insule este numai unul din motivele de conflict între cele două ţări, un altul fiind zăcămintele de gaze naturale din Marea Egee.

Recent, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că suspendă orice contact cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, spunând că acesta ‘nu mai există’ pentru el. Reacţia sa a venit după ce, aflat într-o vizită în SUA, Mitsotakis a îndemnat Congresul american să nu vândă arme în Mediterana de Est, aluzie la Turcia, care speră să cumpere avioane de luptă americane F-16.