DISTRIBUIȚI

Grecia a ieșit, luni, din programul de împrumut de urgență (bailout) în valoare de 61,9 miliarde de euro (55 de miliarde de lire sterline sau 70,8 miliarde de dolari), acordat pentru trei ani de Mecanismul european de stabilitate (European Stability Mechanism, ESM), transmite BBC, potrivit mediafax.

Drept urmare, pentru prima dată în opt ani, Grecia speră să se poată împrumuta din nou de pe piețele interanționale.


Citeşte şi: Atac terorist într-o secţie de poliţie din Spania – VIDEO

Împrumul a fost acordatat pentru a face față crizei datoriilor, fiind cea de-a treia parte din cel mai important plan de salvare (bailout) din istoria financiară mondială. Valoarea totală a împrumuturilor acordate Greciei pentru a face față crizei s-a ridicat la aproximativ 289 de miliarde de euro, pentru care Grecia va avea nevoie de câteva decenii pentru a-i rambursa.

Citeşte şi: Ambasada SUA din Turcia a fost atacată cu focuri de armă

Economia Greciei a avut un ritm lent de creștere, în ultimii ani, având încă o valoare cu 25% mai redusă decât atunci când a început criza. Reducerile de cheltuieli publice, profund nepopulare în Grecia, vor fi menținute, reprezentând încă o condiție pentru salvare.

Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), doar patru țări au înregistrat o reducere a economiei mai mare decât a Grecia în ultimul deceniu: Yemen, Libia, Venezuela și Guineea Ecuatorială.