DISTRIBUIȚI
Twitter

Grecia a deschis sâmbătă două noi tabere închise pentru solicitanţi de azil, pe insulele Leros şi Kos, un model criticat de apărători ai drepturilor omului din cauza controalelor stricte impuse în aceste centre, relatează AFP, potrivit agerpres.  

‘O nouă eră începe’, a declarat ministrul pentru problemele migraţiei, Notis Mitarachi, anunţând deschiderea celor două centre.


Citește și : Australia acuză China de acţiuni ALARMANTE în contrast cu retorica pacifistă

Noile tabere securizate, îngrădite cu sârmă ghimpată, dotate cu camere de supraveghere şi porţi de intrare magnetice, unde solicitanţii de azil trebuie să prezinte ecusoane electronice şi amprentele digitale pentru a putea intra, sunt închise pe timpul nopţii.

Solicitanţii de azil pot ieşi în cursul zilei, dar sunt obligaţi să revină seara.

Noile aşa-numite ‘centre închise cu acces controlat’, pe care Grecia s-a angajat să le înfiinţeze cu fonduri de la Uniunea Europeană, sunt destinate să înlocuiască vechile tabere sordide şi supraaglomerate, unde mii de migranţi trăiau în condiţii insalubre.

Contribuţia UE pentru înfiinţarea celor două noi centre se ridică la 276 milioane de euro.

‘Ne eliberăm insulele de problema migranţilor şi de consecinţele sale. Imaginile din anii 2015-2019 aparţin de acum trecutului’, a mai spus ministrul.

Citește și : Soţii Biden au petrecut Ziua Recunoştinţei în casa unui prieten multimilionar

Primul centru securizat de acest tip a fost deschis în septembrie pe insula Samos şi alte două sunt prevăzute pe Lesbos şi Chios.

Potrivit ONU, pe teritoriul Greciei se află în jur de 96.000 de refugiaţi şi solicitanţi de azil.