DISTRIBUIȚI
All That's Interesting

Cel puţin 20.000 de litri de combustibil s-au deversat accidental într-un râu în nordul îndepărtat al Rusiei, determinând autorităţile să declare „situaţie de urgenţă” şi producând îngrijorare în rândul ecologiştilor şi al locuitorilor, relatează AFP, scrie agerpres.

Într-un comunicat, asociaţia ecologistă WWF a afirmat marţi că poluarea a putut fi oprită cu ajutorul unui baraj plutitor, creat de autorităţi, înainte de a ajunge la un mare lac aflat la nord de oraşul arctic Norilsk (estul Siberiei).


Citește și : Richard Grenell și-a dat DEMISIA din funcţia de ambasador al SUA în Germania

Imaginile din satelit publicate de ONG prezintă zone mari roşii, provocate de combustibil, care acoperă un râu local, Ambarnaia.

Pe reţelele de socializare, mai mulţi locuitori au postat videoclipuri care arată părţi ale cursului de apă poluate.

Poluarea a fost provocată de scurgerea, semnalată vinerea trecută a unui rezervor de combustibil de la o centrală termică situată la câţiva kilometri vest de Norilsk.

„Un rezervor diesel a fost deteriorat şi s-a produs o scurgere din cauza prăbuşirii bruşte a stâlpilor care au rezistat 30 de ani fără probleme”, a spus gigantul minier Nornickel, proprietarul fabricii.

Oraşul industrial Norilsk este construit în întregime pe permafrost, ameninţat de topirea gheţii provocată de schimbările climatice.

Citește și : Trump ar putea ordona retragerea rapidă a trupelor americane din Afganistan

Procurorul regiunii Krasnoiarsk a declarat că la nivel local a fost declarată o „situaţie de urgenţă” naturală. De asemenea, a fost deschisă o anchetă pentru „contaminarea solului”.

Potrivit Comitetului de anchetă, poluarea reprezintă „cel puţin 20.000 de litri de hidrocarburi care se întind pe o suprafaţă de 350 de metri pătraţi”.