DISTRIBUIȚI

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că miercuri s-a judecat recursul în cazul celui de-al doilea cetăţean român condamnat la pedeapsa capitală în Malaezia pentru trafic de droguri, iar Curtea Federală de Justiţie a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz.

Potrivit MAE, avocaţii cetăţeanului român urmează să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaezian în care a fost comisă fapta, transmite şi news.ro.


Citeşte şi: GRAV accident de circulaţie în Germania. Un om a murit şi alţi 30 sunt răniţi

Conform procedurilor malaeziene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului.

MAE precizează că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, iar acest demers poate fi de durată.

„Statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situaţia în care se aduce atingere dreptului la viaţă al unui cetăţean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituţională a statului român. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atenţie deosebită, cazul a fost şi rămâne o prioritate pentru autorităţile române”, spune MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează că, încă de la semnalarea cazurilor, s-a implicat şi a făcut toate demersurile posibile în vederea acordării de asistenţă cetăţenilor români.

„Ambasada României la Kuala Lumpur a urmărit în mod prioritar evoluţia procedurilor judiciare aferente, s-a consultat în permanenţă cu avocaţii apărării şi a asistat la termenele de judecată. Totodată, reprezentantul cu atribuţii consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite în penitenciarul în care cetăţenii români execută pedepse privative de libertate, a intervenit şi a obţinut facilităţi pentru îmbunătăţirea regimului de detenţie aplicat şi a menţinut legătura cu familiile aparţinătoare din ţară”, adaugă MAE.

Citeşte şi: Albania refuză amplasarea taberelor de refugiaţi pe teritoriul său

Cetăţeanul român în cazul căruia a fost respinsă miercuri ultima cale de atac este Ionel Ţurcan.

Ministerul Justiţiei comunica în decembrie 2017 că în închisoarea Simpang Renggam se află încarceraţi Marian Laurenţiu Peity  şi Ionel Ţurcan,  arestaţi pentru trafic de droguri, condamnaţi la moarte de Curtea de Apel, şi ale căror procese se aflau în faza de judecată pe rolul Curţii Federale a Malaysiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut atunci o vizită în Malaysia, pentru semnarea Memorandumului de înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Malaysiei privind activităţi de cooperare juridică, iar în cursul acesteia a făcut şi o vizită la penitenciarul Bentong, unde a discutat şi cu românul Ionuţ Alexandru Gologan, în vârstă de 25 de ani, arestat din 2012 şi condamnat definitiv la pedeapsa cu moartea pentru trafic de droguri.