DISTRIBUIȚI
A tourist leaves Belarus at a border crossing with Poland, near the village of Pererov, southwest of Minsk, March 31, 2015. Belarus plans to open this border crossing for crossing on foot and by bicycle for foreign tourists visiting the national park "Belavezhskaya Pushcha" from the Polish side, for three days without visas, according Belarussian border guards officials. REUTERS/Vasily Fedosenko - RTR4VMSP

Poliţia de frontieră din Polonia a înregistrat peste 3.200 de tentative ilegale de trecere a frontierei din Belarusul vecin de la începutul lui septembrie, dintre care 238 numai joi, a declarat vineri un purtător de cuvânt pentru agenţia poloneză de ştiri PAP, relatează DPA, potrivit agerpres.

Între timp, un grup de refugiaţi care au fost blocaţi între frontiera poloneză şi cea belarusă timp de cinci săptămâni rămâne într-o tabără improvizată într-o pădure din apropiere de satul Usnarz Gorny.


Citeşte şi: Ucraina, vecina României, se prăbușește din cauza politicii dezastruoase a președintelui Zelensky! – Black News

Migranţii primesc provizii de la partea belarusă, potrivit afirmaţiilor purtătorului de cuvânt al poliţiei de frontieră, care nu pot fi însă verificate independent întrucât Polonia a împiedicat jurnaliştii şi lucrătorii umanitari să ajungă la acest grup de refugiaţi.

Varşovia l-a acuzat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că îi ajută în mod sistematic pe refugiaţii din zone de război să ajungă la frontiera externă a UE.

Citeşte şi:Franţa ANULEAZĂ o gală la Washington, după ce a pierdut ‘contractul secolului’ – Black News

La sfârşitul lui mai, Lukaşenko a avertizat Europa că Minskul nu îi va mai împiedica pe migranţi să ajungă în UE, în replică la sancţiunile occidentale împotriva fostei republici sovietice.

Polonia a declarat stare de urgenţă de-a lungul frontierei sale cu Belarus, iar străinii nu au voie să călătorească în zonă. Armata poloneză construieşte un gard de-a lungul frontierei sale de 418 km cu Belarus, din care 60 km au fost deja încheiaţi, potrivit ministrului apărării Mariusz Blaszczak.