DISTRIBUIȚI
Feri Teglas

Un ofiţer al gărzii de frontieră din Elveţia a compărut miercuri în faţa unui tribunal din Berna sub acuzaţia că a ignorat nevoile medicale ale unei refugiate siriene însărcinate, care a născut în cele din urmă un copil mort, transmite agerpres .

Femeia din Siria era gravidă în opt luni în iulie 2014, când ofiţerul în cauză a primit misiunea de a o duce înapoi în Italia, împreună cu familia ei.


La procesul care a început miercuri, acuzarea susţine că grănicerul elveţian nu a solicitat asistenţă medicală din cauză că nu a vrut să intervină întârzieri în transportul ei cu trenul de la postul elveţian de frontieră de la Brig în oraşul italian Domodossola, situat în imediata apropiere.

Citește și : Suedia dorește accelerarea negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Londra

Sirianca, soţul acesteia, ceilalţi copii ai cuplului, precum şi sora ei fuseseră prinşi de autorităţile elveţiene în timp ce încercau să ajungă din Italia în Franţa cu trenul.

Femeia a declarat la tribunal că grănicerii de serviciu din ziua respectivă ar fi trebuit să vadă clar faptul că era gravidă, precum şi că sângera, a relatat agenţia elveţiană de presă sda.

Soţul ei a amintit că le-a spus ofiţerilor de trei sau patru ori în engleză că este o urgenţă, dar zadarnic. La rândul ei, cumnata lui, care nu vorbea aproape deloc engleza, a încercat să le atragă atenţia grănicerilor repetând „baby, baby”. „Asta se poate înţelege în orice limbă”, a adăugat bărbatul.

Tribunalul, care ar urma să emită un verdict vineri, dispune de mai multe opţiuni pentru încadrarea acestui caz, de la vătămare corporală, pasibilă de o sentinţă maximă de trei ani, până la omor, pentru care pedeapsa poate ajunge la 20 de ani de închisoare.