DISTRIBUIȚI
www.itv.com

O sinagogă şi mai multe magazine din nordul Londrei au fost mâzgălite cu inscripţii antisemite în timpul sărbătorii evreieşti Hanuka, transmite PA duminică, scrie agerpres.

Pe clădirile din zonele Hampstead şi Belsize Park au fost reprezentate cu spray cu vopsea roşie şi violet steaua lui David şi numerele 9 şi 11 – o referire la teoria antisemită potrivit care îi consideră pe evrei vinovaţi de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.


Citește și : A început schimbul de prizonieri între Ucraina şi separatiştii proruşi

Poliţia a fost informată despre actul de vandalism sâmbătă la ora locală 11.30 şi a deschis o anchetă pentru infracţiuni motivate de ură de rasă. Deocamdată nu au avut loc arestări, a precizat inspectorul Kev Hailes din Poliţia Metropolitană londoneză. Forţele de ordine urmează să patruleze în zonă, a adăugat el.

Localnicii au făcut apel la organizaţia de caritate Community Security Trust, care acţionează pentru protecţia comunităţii evreieşti. Oliver Cooper, un consilier local conservator a patrulat duminică dimineaţa prin cartier şi a declarat agenţiei PA că prima sa reacţie când a aflat despre incident a fost de „şoc şi oroare”. El a precizat că a mai raportat şi alte dăţi despre grafitti antisemite în Hampstead, inclusiv unele cu autori dintr-un grup neonazist declarat ilegal, dar nu a văzut niciodată ceva de o amploare asemănătoare.

Citește și : Lufthansa nu reuşeşte să evite o grevă la divizia Germanwings, care va fi declanşată luni

Deputata laburistă Kilburn Tulip Siddiq a condamnat de asemenea actul antisemit „incredibil, lipsit de sens şi dezgustător” din comunitatea pe care o reprezintă în Parlamentul britanic.

Comisia Deputaţilor Evreilor Britanici a avertizat pe Twitter că incidentul reaminteşte că „antisemitsmul există încă printre noi” şi şi-a exprimat speranţa că autorii actelor de vandalism vor fi pedepsiţi. „Să colaborăm pentru înfrângerea antisemitismului în 2020!”, a adăugat organizaţia în apelul difuzat în reţeaua socială respectivă.