DISTRIBUIȚI
Reuters

Curtea Supremă din Gibraltar a prelungit vineri cu 30 de zile imobilizarea petrolierului iranian Grace 1, suspectat că livra ţiţei în Siria, o încălcare a sancţiunilor internaţionale impuse regimului lui Bashar al-Assad ţări, a anunţat procuratura generală, relatează AFP, potrivit news.ro.

Nava a fost imobilizată la 4 iulie de către autorităţile din Gibraltar, un teritoriu situat în extremitatea de sud a Spaniei.


Citeşte şi: Turcia lansează o ripostă cruntă în Erbil

Teheranul a negat acuzaţiile şi a denunţat un act de ”piraterie” a navei, încărcată cu 2,1 milioane de barili de ţiţei.

După imobilizarea petrolierului, patru ofiţeri indieni din cadrul echipajului au fost arestaţi şi interogaţi de către autorităţile din Gibraltar, înainte să fie eliberaţi fără ca împotriva lor să fie reţinute acuzaţii.

Şeful Guvernului din Gibraltar Fabian Picardo a anunţat vineri în Parlamentul local că s-a întâlnit, la Londra, cu funcţionari iranieni în vederea ”căutării unei dezescaladări în toate aspectele problemei”.

”Sperăm să continuăm să cooperăm constructiv şi pozitiv cu autortităţile Republiii islamice Iran în vederea facilitării plecării Grace1”, a declarat el.

Imobilizarea acestui petrolier a intensificat tensiuni diplomatice între Iran şi puterile occidentale.

Statele Unite s-au retras în mai 2018 din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi au restabilit sancţiuni dure impuse Iranului.

Fragilizat, acordul este ameninţat de anunţuri ale Teheranului care, în ripostă faţă de retragerea americană, a început să  se dezangajeze în mod treptat din anumite angajamente.

Citeşte şi: Americanii şi-ar fi doborât din greşeală propria lor dronă în Golf

Incidentele se multiplică la Goful Persic, o regiune tranzitată de o treime din petrolul transportat pe mare la nivel mondial.

Gardienii Revoluţiei au anunţat joi că deţine un ”petrolier străin”, pe care-l acuză că face ”contrabandă” la Golful Perisc.

Statele Unite au anunţat că au doborât o dronă iraniană la Strâmtoarea Ormuz, ceea ce teheranul dezminte.