DISTRIBUIȚI
Axios

Premierul Giuseppe Conte este încrezător că Europa va arăta „un sprijin important” pentru Italia în privinţa investiţiilor într-o economie verde, digitală, în urma discuţiilor cu preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmit DPA şi Reuters, potrivit agerpres.

„Avem nevoie de timp, şi pentru acest timp vreau să fac un pact cu Europa pentru a digitaliza Italia, vrem să ne orientăm în întregime sistemul nostru industrial spre o economie verde”, a declarat Conte, adăugând că Ursula von der Leyen a fost „total” de acord cu aceste priorităţi.


Citește și : Parlamentul Poloniei se autosuspendă până după alegerile din octombrie

„Obiectivul nostru îl reprezintă reducerea datoriei. Nu spunem că nu vrem să ne păstrăm situaţia financiară în ordine. Nu spunem că obiectivul nostru nu este reducerea datoriei, dar vrem să-l îndeplinim prin creştere economică”, susţine prim-ministrul italian.

Acesta apreciază că UE ar trebui să acorde Italiei mi mult timp pentru a-şi reduce datoria şi să sprijinul planul de revigorare a investiţiilor în a treia economie a zonei euro.

Conte, în prima sa vizită la Bruxelles după ce a devenit şeful noului Guvern (sprijinit de Partidul Democrat şi Mişcarea Cinci Stele) a repetat solicitările privind o interpretare indulgentă a reglementărilor fiscale ale UE. Şi precedentele guverne italiene au făcut solicitări similare iar unele au dus la conflicte prelungite cu UE.

Citește și : Miniştrii francezi sunt ameninţati cu moartea. Scrisori cu gloanţe pe adresa lui Bruno Le Maire

Conform actualelor reguli, statele UE cu un nivel ridicat al datoriei trebuie să o reducă gradual, dar datoria Romei a urcat anul trecut şi ar urma să se extindă şi în 2020.

Comisia Europeană, care supervizează planurile bugetare pentru cele 28 de state membre, a anunţat că datoria publică a Italiei a depăşit 132% din Produsul Intern Brut în 2018, cu mult peste limita de 60% din PIB prevăzută în normele UE. În acest an, datoria publică a Italiei este prognozată să ajungă la 135% din PIB.