DISTRIBUIȚI
Business Insider

Avocatul şi profesorul de drept Giuseppe Conte (54 de ani) este propunerea noii coaliţii populiste formate din Mişcarea 5 Stele (M5S) şi Liga (extrema-dreaptă) pentru funcţia de prim-ministru al Italiei, a anunţat luni seară liderul M5S, Luigi Di Maio, relatează AFP şi DPA, potrivit agerpres.

Conte, necunoscut marelui public şi până în prezent străin de arena politică din Italia, s-a născut în 1964 la Volturara Appula, o comună cu circa 500 de locuitori situată în Puglia (sudul Italiei).


Citește și : Polonia: Lech Walesa își exprimă sprijinul pentru persoanele cu dizabilităţi care protestează pentru ‘o viaţă demnă’

Înaintea alegerilor parlamentare din 4 martie, M5S îl prezentase pe Giuseppe Conte drept posibil ministru însărcinat cu ‘debirocratizarea’ administraţiei publice italiene.

CV-ul său publicat pe website-ul M5S se întinde pe 12 pagini şi menţionează perioade de studii şi cercetări în cele mai prestigioase universităţi ale lumii. A predat la universităţi din insula Sardinia, la Roma, Florenţa şi în Malta, iar în prezent ţine cursuri de drept privat la Florenţa şi are un birou de avocatură la Roma.

Conte a fost membru al Agenţiei spaţiale italiene, consultant juridic al Camerei de comerţ a Romei şi membru al comitetului de supraveghere al mai multor firme de asigurări.

La alegerile legislative italiene din 4 martie, cele mai multe mandate au fost câştigate de o alianţă de centru-dreapta condusă de formaţiunea antiimigraţie Liga, iar partidul antisistem Mişcarea 5 Stele s-a clasat, individual, cel mai bine. Partidul Democrat, de centru-stânga, s-a plasat pe poziţia a treia.

Citește și : Belarusul critică amplasarea unui steag al comunităţii LGBT pe clădirea ambasadei britanice la Minsk

Liga şi M5S au făcut public vineri un „contract de guvernare” care ar pune capăt austerităţii şi „dictatelor” Bruxellesului, promiţând cea mai mare fermitate împotriva corupţiei, a tuturor formelor de delincvenţă şi a imigraţiei.