DISTRIBUIȚI
ansa

Impactul economic al pandemiei provocate de noul coronavirus ridică o ”provocare existenţială pentru Europa” dacă liderii naţionali nu găsesc un ”răspuns solid şi unitar”, a declarat joi premierul italian Giuseppe Conte pentru BBC, potrivit dpa, transmite şi agerpres.

Conte a spus că pandemia a început ca o ”urgenţă de sănătate, dar s-a transformat rapid într-o urgenţă socială şi economică”.


Citește și: A doua zi consecutiv cu aproape 2000 de decese în SUA

”Pandemia testează structura economică a Italiei şi a altor ţări din lume. De aceea avem nevoie de un răspuns social şi economic la nivel european. Este o mare provocare pentru existenţa Europei şi pentru istoria Europei. Eu şi ceilalţi lideri europeni trebuie să ne ridicăm la nivelul provocării. Şi nu este niciun dubiu că dacă răspunsul nostru nu este unul solid şi unitar, dacă Europa nu reuşeşte să prezinte o politică financiară şi monetară adecvată la cea mai mare provocare de după Al Doilea Război Mondial, atunci cu siguranţă nu doar cetăţenii italieni, ci toţi cetăţenii europeni vor fi profund dezamăgiţi”, a subliniat şeful executivului italian.

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană nu au reuşit, miercuri, să cadă de acord asupra unui pachet de măsuri fiscale pentru a atenua efectele economice ale crizei cauzate de COVID-19, discuţiile urmând să se reia în cursul acestei săptămâni.

Citește și: Australienii blocaţi în America și în Africa de Sud vor fi repatriați

Giuseppe Conte a susţinut că este nevoie de emiterea unor obligaţiuni speciale europene în cadrul unui pachet de stimulente financiare pentru companiile europene, astfel încât Europa să poată face faţă concurenţei din partea SUA şi a Chinei.

Italia şi Spania, care sunt printre cei mai vocali avocaţi ai emiterii unor aşa-numite ‘corona-bonduri’, sunt ţările membre cele mai afectate de pandemia COVID-19.