DISTRIBUIȚI
Polisblog

Şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, a dat asigurări vineri că Italia intenţionează să joace „rolul de prim-plan care îi revine” în procesul de nominalizare a celor care vor deţine funcţii de conducere în Uniunea Europeană după alegerile de duminică, relatează AFP, scrie agerpres.

„În acest proces de nominalizare, Italia intenţionează să-şi joace pe deplin rolul de prim-plan care îi revine, ca ţară fondatoare a Uniunii Europene, a treia ţară din Eurogrup, a doua ţară producătoare a Europei”, a precizat Conte într-un comunicat difuzat după o întâlnire la Roma cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.


Citește și : Donald Trump spune că îi pare rău pentru Theresa May: ‘Ea a muncit din greu, este foarte puternică’

Această întâlnire a avut loc în vederea summitului informal al responsabililor europeni care urmează să aibă loc marţi la Bruxelles pentru a lansa procesul de nominalizare pentru posturile cheie ale instituţiilor europene, după alegerile pentru Parlamentul European care se vor încheia duminică.

Pe lângă noul preşedinte al Comisiei Europene, care îi va succeda lui Jean-Claude Juncker, şefii de stat şi de guvern vor trebui să-l aleagă şi pe preşedintele Parlamentului European, pe preşedintele Consiliului European, pe Înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi pe preşedintele Băncii Centrale Europene.

Citește și : ALERTĂ în Franța: Cel puţin opt răniţi într-o explozie la Lyon

Mai mulţi responsabili italieni şi-au exprimat deja speranţa ca Italiei să i se atribuie un post de comisar în domeniul economic, precum portofoliul pentru afaceri economice şi financiare sau cele pentru piaţa internă ori concurenţă.

Italia este în prezent reprezentată de Mario Draghi în fruntea BCE, de Federica Mogherini, actuala şefă a diplomaţiei europene, şi de Antonio Tajani, care conduce Parlamentul European.