DISTRIBUIȚI
DELFI EN

Economistul Gitanas Nauseda, un candidat fără experienţă politică, a câştigat detaşat scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică în Lituania, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Fost membru al Consiliului Băncii Centrale lituaniene, în vârsta de 55 de ani, Nauseda a obţinut 73.02% din voturi, conform rezultatelor anunţate de autoritatea electorală după numărare voturilor exprimate în 1.005 de secţii de votare din totalul celor 1.972.


Citește și : Alegeri europarlamentare 2019 – Partidul eurosceptic al lui Marine Le Pen, pe primul loc în Franţa

Rivala sa, Ingrida Simonyte, în vârstă de 44 de ani, a obţinut 25.67%. Fostă ministru de finanţe într-un guvern de centru-dreapta, ea şi-a recunoscut înfrângerea înaintea încheierii numărării voturilor.

„L-am felicitat pe Gitanas şi i-am urat succes pentru a uni naţiunea lituaniană”, a declarat Simonyte la postul de televiziune public LRT.

Nauseda s-a angajat să urmeze politica dură stabilită de actuala preşedintă Dalia Grybauskaite, aflată la finalului celui de-al doilea mandat, „doamna de fier” a ţării baltice şi unul din criticii cei mai vocali din Uniunea Europeană la adresa Kremlinului.

Citește și : Partidul Popular European a câştigat scrutinul europarlamentar