DISTRIBUIȚI
ansa

Fostul preşedinte italian Giorgio Napolitano, care va împlini 93 de ani la 29 iunie, a fost supus unei intervenţii chirugicale de urgenţă pe cord, dar starea sa este stabilă, au anunţat medicii săi miercuri, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Operaţia a reuşit perfect, a fost o intervenţie complexă. Inima şi-a reluat funcţiile, acum aşteptăm’, a declarat miercuri dimineaţă profesorul Francesco Musumeci, şeful secţiei de chirurgie cardiacă de la spitalul San Camillo din Roma.


Citeşte şi: INCENDIU la o sondă ilegală de petrol din Indonezia. Cel puţin 10 oameni au murit

Potrivit medicului, fostul preşedinte a suferit o ruptură de aortă.

Giorgio Napolitano, considerat mulţi ani garantul stabilităţii Italiei într-o perioadă frământată, a demisionat în ianuarie 2015, după a doua sa alegere, fără precedent în istoria politică a ţării.

De la demisia premierului Romano Prodi în 2008 după doar doi ani de guvernare, până la instalarea lui Matteo Renzi în februarie 2014, trecând prin demisiile lui Silvio Berlusconi, Mario Monti şi Enrico Letta, preşedintele Napolitano a gestionat o etapă deosebit de turbulentă în viaţa politică a Italiei.

Ales prima oară în 2006, el intenţiona să se retragă din viaţa politică la finalul celor şapte ani de mandat, în primăvara lui 2013, după alegerile legislative. Însă rezultatul acestora, prea strâns, şi incapacitatea principalelor partide de a se pune de acord asupra unui eventual succesor, l-au obligat să revină în funcţie.

Citeşte şi: UNICEF Grecia, în centrul unui uriaş scandal de corupţie

Totuşi, chiar în discursul său de învestitură, foarte dur faţă de responsabilii politici, acuzaţi că ignoră nevoile ţării, Napolitano a anunţat că nu va mai rămâne încă şapte ani.

Recunoscut pentru moderaţia, prudenţa şi calităţile sale de om de stat, Giorgio Napolitano s-a născut la 29 iunie la Napoli. S-a implicat de la vârsta de 17 ani într-o grupare de rezistenţă comunistă, după care a intrat în partidul comunist în 1945 şi a fost ales pentru prima dată în parlament în 1953.