DISTRIBUIȚI
Il Digitale

Următorul Guvern al Italiei va include personalităţi ”de profil înalt” care ar putea să nu fie politicieni, a declarat, miercuri, Giorgia Meloni, care urmează să fie numită prim-ministru, relatează Reuters, scrie news.ro

Partidul Fratelli d’Italia al lui Meloni a adus victoria blocului de dreapta, care include Forza Italia şi Liga, în alegerile generale organizate în septembrie, iar negocierile între aliaţi cu privire la posturile-cheie din cadrul executivului au început.


Citește și : Alegeri în Brazilia: Diavolul, noua ‘problemă’ cu care se confruntă Lula şi Bolsonaro

”Calificările reprezintă ”punctul de plecare” pentru ocuparea funcţiilor, iar dacă acest lucru înseamnă să găseşti ”cei mai buni candidaţi în afara Parlamentului, cu siguranţă nu va fi o problemă”, a spus Meloni la o şedinţă de partid, prima şedinţă de la victoria obţinută pe 25 septembrie.

Rolul de ministru al Economiei este considerat cea mai importantă şi dificilă funcţie de ocupat, deoarece economia Italiei este estimată să se contracte în al treilea trimestru şi să fie într-un declin continuu până la jumătatea anului 2023.

Numele vehiculate în mod repetat în presa italiană includ doi tehnocraţi: Fabio Panetta, membru al consiliului Băncii Centrale Europene, şi directorul executiv al Morgan Stanley, Domenico Siniscalco, care a ocupat deja această funcţie în urmă cu 18 ani.

Cu toate acestea, Panetta a precizat că nu este interesat de funcţia de ministrul al Economiei, iar Siniscalco nu a fost contactat de Meloni, au declarat surse politice pentru Reuters.

Un alt candidat vehiculat, ministrul Economiei în exerciţiu, Daniele Franco, exclude să îşi păstreze funcţia, a declarat o altă sursă politică.

Noul Guvern, care ar putea depune jurământul chiar în luna octombrie, se va confrunta cu o listă descurajantă de provocări, inclusiv creşterea preţurilor energiei, războiul din Ucraina şi provocări economice.

”Ne confruntăm probabil cu cea mai dificilă perioadă din istoria republicii italiene”, a spus Meloni.

Ea a promis ”discontinuitate” cu politicile ultimului Guvern şi a spus că Italia are nevoie de ”Guvernul cel mai respectat şi mai înalt posibil”.

Citește și : Iranul l-a convocat pe ambasadorul britanic

Cu toate acestea, Meloni a menţionat că discutat cu guvernul prim-ministrului Mario Draghi – căruia Partidul Fratelli d”Italia nu s-au alăturat – pentru a asigura o tranziţie lină a puterii.

”Suntem extrem de constrânşi de timp, dar suntem pregătiţi. Şi avem abilităţile şi capacităţile necesare”, a evocat Meloni.