DISTRIBUIȚI
Saudi Gazette

Numirea unui ginere al preşedintelui iranian Hassan Rohani la conducerea Biroului de Geologie a relansat acuzaţii de nepotism şi a condus, duminică, la demisia unui oficial guvernamental, potrivit agenţiei iraniene de presă Tasnim, relatează AFP, potrivit News.ro .

Nominalizarea lui Kambiz Mehdizadeh la conducerea Biroului iranian de Geologie, anunţată sâmbătă de Guvern, a fost abundent criticată de iranieni pe reţele de socializare.


Citește și : Partidul Laburist britanic vrea ca parlamentul să voteze acordul de Brexit înainte de Crăciun

Ea a condus, în plus, la demisia directorului serviciului minelor din cadrul Ministerului Industriei şi Minelor, Jafar Sargheyni, care şi-a prezentat plecarea drept un gest de protest faţă de ”numiri neprofesionale”, fără să oefere alte detalii, potrivit Tasnim.

Potrivit acestei agenţii apropiate conservatorilor iranieni, Mehdizadeh este doctorand în inginerie petrolieră şi a ocupat deja posturi de consilier în cabinete guvernamentale şi la Federaţia Naţională iraniană de Taekwondo.

Mehdizadeh, în vârstă de aproximativ 30 de ani, s-a căsătorit cu fiica lui Rohani în august, într-o ceremonie discretă, potrivit mai multpr publicaţii iraniene.

Nominalizarea sa a relansat, pe reţele de socializare, campania împotriva nepotismului, lansată în 2017, sub hashtagul #gene-bune, o trimitere la declaraţii ale fiului unui politician reformator, care şi-a atribuit succesul în afaceri ”genelor bune” pe care le-a moştenit de la părinţi.

”Habar n-aveam că chiar şi un ginere poate să moştenească #gene-bune”, scria un navigator pe Internet pe Twitter duminică.

Citește și : Putin : Kremlinul ar trebui să joace un rol de prim-plan în rapul rus în loc să-l cenzureze

În această vară, altă campanie denunţând inegalităţi în Iran i-a îndemnat pe Internet pe principalii lideri ai ţării să dezvăluie privilegiile de care beneficiază copiii lor, ca de exemplul faptul că studiază în Statele Unite sau în alte ţări occidentale.

Intitulată #Unde_este_copilul_dumneavoastră, această inişiativă a determinat membri ai Guvernului să reacţioneze public – inclusiv pe şeful diplomaţiei Mohammad Javad Zarif, care a declarat că copiii săi s-au întors în Iran după ce au studiat în străinătate.