DISTRIBUIȚI
AP

Ginerele şi consilierul preşedintelui american Donald Trump Jared Kushner s-a întâlnit miercuri la Amman cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei şi au discutat despre procesul de pace vizând soluţionarea conflictului israeliano-palestinian, a anunţat palatul regal, relatează AFP, potrivit news.ro.

Suveranul haşemit a discutat cu Jared Kushner despre ”eforturile depuse în vederea soluţionării conflictului israeliano-palestinian”, în cadrul unei întâlniri la palatul regal, la Amman, a anunţat palatul într-un comunicat.


Citește și : Analizele opozantului rus Navalnîi nu au identificat nicio toxină

Oficialul american ”efectuează în prezent un turneu în mai multe ţări din regiune”, adaugă palatul, în contextul în care Washingtonul promite un plan de pace controversat – respins de palestinieni şi criticat de Iordania.

Regele a subliniat ”necesitatea instaurării unei păci drepte şi durabile în vederea asigurării creării unui stat palestinian independent, în frontierele de la 4 iunie 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală şi care să trăiască în pace şi securitate alături de Israel”, se arată în comunicat.

Abdallah al II-lea şi-a reiterat totodată susţinerea faţă de ”o soluţie cu două state, conform iniţiativei de pace arabe” din 2002, în cadrul întâlnirii sale cu Jared Kushner, însoţit de către emisarul preşedintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu Jason Greenblatt, mai precizează palatul.

Un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei Trump a anunţat că Jared Kushner – care a fost deja în Israel, Arabia Saudită şi Iordania – urma să se întoarcă în regiune ”la sfârşitul lui iulie, pentru a prelungi impulsul conferinţei din Bahrain”, fără să precizeze itinerariul acestuia.

Jared Kushner a prezentat în iunie, în Bahrain, partea economică a planului american de pace în conflictul israeliano-palestinian, care promite investiţii internaţionale în valoare de 50 de miliarde de dolari în teritoriile palestiniene şi în ţările arabe pe o perioadă de zece ani.

Citește și : Poliţistul condamnat pentru uciderea unui adolescent la Atena în 2008, eliberat din închisoare

Aproape două milioane de palestinieni trăiesc în Iordania, gardianul locurilor sfinte musulmane la Ierusalim şi singura ţară arabă, alături de Egipt, care a încheiat un tratat de pace cu Israelul.

Regatul a primit glacial planul american şi apără soluţia cu două state, aflată în centrul diplomaţiei mondiale de decenii, în contextul în care Kushner a refuzat să vorbească despre ea până acum.

Aspectul politic -aflat în centrul conflictului israeliano-palestinian- al planului nu a fost dezvăluit, şi anume cu privire la ocupaţia israeliană, înfiinţarea Palestinei, statul la care aspiră palestinienii şi dreptul întoarcerii refugiaţilor, izgoniţi la înfiinţarea israelului în 1948, iar apoi în Războiul din 1967.