DISTRIBUIȚI

Timur Kulibaev, influent ginere al fostului preşedinte al Kazahstanului, şi-a anunţat luni demisia de la conducerea principalului lobby în domeniul afacerilor din această ţară, la câteva zile după protestele sângeroase care au dus intervenţia forţelor Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC, alianţă militară din CSI aflată sub controlul Moscovei), la apelul autorităţilor locale, informează AFP, potrivit agerpres.

„Dragi colegi! Am decis astăzi să demisionez din funcţia de preşedinte al prezidiului Camerei Naţionale a Antreprenorilor ‘Atameken'”, a declarat Timur Kulibaev, 55 de ani, într-un comunicat publicat pe site-ul acestei entităţi.


Citeşte şi: ‘PartyGATE’ cutremură din temelii Downing Street! Șefa unității guvernamentale privind regulile Covid a organizat o petrecere cu alcool în timpul restricțiilor de Crăciun

Kulibaev este soţul Dinarei Kulibaeva, una dintre fiicele fostului preşedinte Nursultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani. Cuplul deţine controlul asupra băncii Halyk şi are o pondere importantă în sectorul-cheie al petrolului. Kulibaev este considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri în această ţară din Asia Centrală.

El nu şi-a motivat demisia, însă a îndemnat lobby-ul să continue priorităţile definite pentru întreprinderi de preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev în discursul adresat parlamentarilor şi directorilor, săptămâna trecută.

Sâmbătă, alţi doi gineri ai fostului preşedinte Nazarbaev au fost înlăturaţi de la conducerea unor mari societăţi energetice: Dimaş Dosanov a fost îndepărtat de la preşedinţia companiei naţionale pentru transportul petrolului KazTransOil, iar Kadrat Şaripdaev de la cea a companiei de gaze QazaqGaz (fost KazTransGas).

Anunţurile privind aceste retrageri din funcţii intervin după revoltele sângeroase care au zguduit Kazahstanul la începutul lui ianuarie, soldate, potrivit autorităţilor, cu 225 de morţi şi cu arestarea a circa 10.000 de persoane şi afectând imaginea de ţară stabilă.

Mişcarea de contestare a început pe 2 ianuarie, după o creştere bruscă a preţului la gaz petrolier lichefiat (GPL), un carburant foarte utilizat. Preşedintele Tokaev a acuzat mai multe companii, printre care QazaqGaz, că sunt responsabile de această criză.

Tokaev i-a succedat în 2019 mentorului său, Nazarbaev, care a condus cu mână de fier timp de trei decenii această cea mai mare ţară din Asia Centrală, o tranziţia ce părea reuşită.

Citeşte şi:Averea celor mai bogaţi zece oameni din lume S-A DUBLAT în timpul pandemiei – Black News

Însă criza survenită la începutul lui ianuarie a expus breşele din cadrul elitei conducătoare, Tokaev criticându-l marţi în mod surprinzător pe Nazarbaev, pe care l-a acuzat că a favorizat apariţia unei „caste de bogaţi”, aminteşte AFP.

Înainte de aceasta, şeful serviciilor de informaţii kazahe, Karim Masimov, un apropiat al lui Nazarbaev, a fost destituit şi arestat, suspectat de „înaltă trădare”.