DISTRIBUIȚI
REUTERS

Giganţii tech internaţionali prezenţi în Australia au făcut public luni, la cererea guvernului, un cod de bune practici destinat reducerii răspândirii informaţiilor false pe internet, relatează AFP, potrivit agerpres.

Grupul de presiune DIGI, din care fac parte Facebook, Google, Twitter, Microsoft, TikTok şi Redbubble, s-a angajat să ia o serie de măsuri, în special să marcheze informaţiile false de pe platformele lor şi să ofere prioritate sursele de informaţii credibile.


Citește și: TRAGEDIE aviatică în Mexic (VIDEO)! Cel puțin șase oameni au murit!

Ele au acceptat de asemenea să suspende sau să dezactiveze conturile false sau suspecte, inclusiv programe de tip bot (programe informatice automatizate – n.r.) care funcţionează pe platformele lor.

Măsurile, care se bazează în mare parte pe practici existente, ar viza de asemenea publicitatea plătită şi materialele distribuite de utilizatori.

„Toţi semnatarii se angajează să ia măsuri pentru a-i proteja pe australieni împotriva dezinformării online şi pentru a adopta alte măsuri progresive pentru a reduce difuzarea şi vizibilitatea acesteia”, a transmis grupul cu ocazia publicării acestui cod de 29 de pagini.

El a fost elaborat ca răspuns la o anchetă guvernamentală asupra rolului platformelor online în difuzarea de informaţii false sau în dezinformare.

Problema a devenit extrem de sensibilă în timpul a două incendii de pădure care au devastat uriaşa insulă-continent la sfârşitul lui 2019 şi începutul lui 2020 şi de la izbucnirea pandemiei de coronavirus.

„Informaţiile false pot produce daune grave persoanelor şi societăţii”, a afirmat Autoritatea guvernamentală însărcinată cu comunicaţiile şi cu media (ACMA), responsabilă cu monitorizarea punerii în aplicare a acestui cod.

ACMA a transmis luni că, în 2020, peste două treimi dintre australieni şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu amploarea dezinformării online.

Preşedinta instituţiei, Nerida O’Loughlin, a salutat abordarea „proporţionată şi flexibilă” a acestui cod.

Citește și: Numărul de infectări este în continuă scădere în New York

Semnatarii au convenit să facă o evaluare de etapă a acestui cod şi să o transmită guvernului până la sfârşitul lunii iunie, apoi să publice rapoarte anuale.

Ministrul Comunicaţiilor, Paul Fletcher, a avertizat luni companiile tehnologice că guvernul „va monitoriza atent” punerea în aplicare a acestor măsuri.

Acţiunea de luptă împotriva dezinformării dusă de guvernul conservator australian survine într-un moment în care ar urma să fie adoptată o lege care urmăreşte să îi constrângă pe giganţii tech să remunereze media pentru preluarea ştirilor pe platformele lor.