DISTRIBUIȚI
Balkan Insight

Gibraltarul a coborât drapelul Uniunii Europene „cu solemnitate, cu tristeţe şi cu inima grea”, a declarat vineri seară liderul executivului din teritoriul britanic de peste mări, relatează Press Association, scrie agerpres.

Teritoriul britanic din sudul Spaniei a votat copleşitor pentru rămânerea în UE în iunie 2016, numai 4% dintre votanţi optând pentru părăsirea blocului comunitar.


Citește și : Primul caz de infectare cu noul coronavirus în Spania

Teritoriul a părăsit UE alături de restul Marii Britanii la ora locală 23.00 vineri, iar steagul UE a fost înlocuit cu cel al Commonwealth.

În cadrul unui discurs susţinut la ceremonie, liderul executivului local Fabian Picardo a spus: „Coborâm steagul UE cu solemnitate, cu tristeţe şi cu inima grea. Vom asculta imnul UE Odă Bucuriei ca un semn de prietenie şi respect”.

„Pentru că ne-am bucurat de beneficii umane şi economice de pe urma apartenenţei la UE”, a adăugat el.

Picardo, ales pentru un al treilea mandat în octombrie, a adăugat că Gibraltarul „este într-adevăr foarte bine plasat pentru a face un mare succes din Brexit-ul pe care nu l-am ales”.

Citește și : Marea Britanie a ieşit OFICIAL din Uniunea Europeană

„Aşa că, în această noapte, să nu pretindem că suntem fericiţi. Să fim clari că nu este alegerea noastră. Dar în acelaşi timp să privim la viitor cu mult optimism şi cu cea mai puternică încredere”, a mai afirmat Picardo.