DISTRIBUIȚI
Reuters

Ghidul suprem iranian a avertizat marţi împotriva „speranţei” unei „deschideri” diplomatice din partea Occidentului, în timp ce guvernul preşedintelui Hassan Rouhani îşi înmulţeşte semnalele către preşedintele ales american Joe Biden, relatează AFP, potrivit agerpres.   

„Nu putem avea încredere în străini şi să sperăm într-o deschidere din partea lor”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei în cadrul unei reuniuni la care au participat Rouhani, preşedintele parlamentului, Mohammad Bagher Ghalibaf şi şeful Autorităţii judiciare, Ebrahim Raisi, potrivit unui comunicat al biroului ghidului suprem.


Citește și : Poliția germană a întrerupt o înmormântare la care participau 400 de persoane

„Am încercat odată să ridicăm sancţiunile internaţionale şi am negociat timp de câţiva ani, fără succes”, a adăugat Khamenei, făcând aluzie la acordul nuclear iranian încheiat în 2015 la Viena între Republica islamică şi comunitatea internaţională.

Acest document oferă Teheranului o diminuare a sancţiunilor internaţionale care vizează Republica islamică în schimbul unor garanţii, verificate de ONU, de natură să ateste caracterul exclusiv civil al programului nuclear iranian.

Dar preşedintele la final de mandat, Donald Trump, a denunţat în mod unilateral în 2018 pactul, reinstituind sancţiunile americane a căror ridicare a fost permisă de acord, privând astfel Teheranul de beneficiile pe care le aştepta.

Ca ripostă, Teheranul s-a dezangajat treptat din majoritatea obligaţiilor sale cheie, iar acordul este menţinut doar prin voinţa declarată a celor şase state care sunt încă parte în acest pact (Germania, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Iran).

Afirmând că doreşte să se disocieze de unilateralismul lui Donald Trump, Joe Biden a spus că doreşte să ofere Iranului o cale credibilă de „reîntoarcere la diplomaţie” în vederea revenirii SUA în acordul de la Viena.

Citește și : Austria înregistrează un record de decese de coronavirus și anunță când va începe vaccinarea în masă a populației

De la anunţul victoriei fostului vicepreşedinte al lui Barack Obama în alegerile americane din 3 noiembrie, guvernul lui Hassan Rouhani şi-a înmulţit semnalele de deschidere faţă de Biden.

Dar „situaţia în Statele Unite nu este clară şi europenii iau constant poziţie împotriva Iranului”, a avertizat Khamenei marţi, potrivit biroului său.