DISTRIBUIȚI

Gheţarii elveţieni au înregistrat în 2022 cea mai mare rată de topire anuală din întreaga istorie de peste un secol a măsurătorilor de acest tip, pierzând 6% din volumul lor, un procent aproape dublu faţă de precedentul record ce data din 2003, au anunţat miercuri reprezentanţii serviciului de monitorizare GLAMOS, relatează Reuters, potrivit agerpres

Topirea a fost atât de extremă în acest an, încât stânci care au rămas îngropate timp de milenii au putut fi văzute în unul dintre situri, iar mai multe cadavre şi chiar un avion care s-a prăbuşit în Alpi în urmă cu mai multe decenii au putut fi recuperate. Alţi gheţari mai mici au dispărut complet.


Citește și : Rusia vrea să folosească rubla digitală în tranzacţiile cu China

Mai mult de jumătate dintre gheţarii din Alpi se află în Elveţia, unde temperaturile cresc de aproximativ două ori mai mult decât în restul lumii.

Oamenii de ştiinţă din regiunile alpine au fost nevoiţi să efectueze reparaţii de urgenţă în zeci de situri din Munţii Alpi întrucât gheaţa care se topea risca să disloce stâlpii de măsurare a stratului de zăpadă şi să afecteze astfel calitatea datelor măsurate.

Topirea masivă a gheţii din acest an, calculată la aproximativ 3 kilometri cubi, a fost rezultatul unor ninsori de iarnă excepţional de sărace în combinaţie cu valuri de căldură succesive. Ninsorile refac gheaţa topită în fiecare vară şi contribuie la protejarea gheţarilor de o topire suplimentară prin reflectarea luminii solare înapoi în atmosferă.

Citește și : Rusia deschide un centru de recrutare chiar la frontiera cu Georgia

Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească, specialiştii se aşteaptă ca gheţarii din Alpi să piardă peste 80% din masa lor actuală până în anul 2100. Mulţi dintre ei vor dispărea indiferent de acţiunile care sunt luate în prezent împotriva acestor emisii, întrucât încălzirea globală a climei se bazează şi pe emisiile trecute, potrivit unui raport publicat în 2019 de Grupul Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei (GIEC).