DISTRIBUIȚI
News Broadcast Network
Rebels from Colombia's Marxist National Liberation Army (ELN) rest outside a house near the San Juan river, Colombia August 31, 2017. REUTERS/Federico Rios

Gherila columbiană Armata de Eliberare Naţională (ELN, guevaristă) a afirmat luni că sunt ”inacceptabile” condiţiile puse de către preşedintele Ivan Duque pentru reluarea în Cuba a convorbirilor de pace, acuzându-l că pune capăt procesului de dialog, relatează AFP, potrivit agerpres.

Duque, care la 7 august i-a succedat în funcţie lui Juan Manuel Santos, şi-a stabilit un termen de o lună pentru a se pronunţa în legătură cu convorbirile cu ELN din Cuba, suspendate în timpul precedentului guvern. Termenul a expirat vineri.


Vezi şi: ATAC cu cuţitul în inima Parisului. Şapte oameni sunt răniţi! – VIDEO

Refuzând să recunoască acordurile din timpul preşedinţiei predecesorului său şi ”impunând unilateral condiţii inacceptabile, guvernul (…) pune capăt procesului dialogului” ce vizează obţinerea unui acord de pace, au declarat negociatorii ELN la Havana într-un comunicat, care face apel la o reluare a convorbirilor ”fără alte amânări”.

Sâmbătă, Duque a cerut eliberarea tuturor ostaticilor deţinuţi de ELN, estimaţi de către autorităţi la 16, făcând din aceasta o condiţie pentru reluarea convorbirilor de pace.

Atenţia autorităţilor se referă îndeosebi la un grup de nouă poliţişti, militari şi agenţi contractuali ai statului pe care ELN i-a răpit în operaţiuni întreprinse de la suspendarea convorbirilor la începutul lui august. Alţi trei ostatici, militari, au fost eliberaţi miercurea trecută.

Citeşte şi: Rănile lui Dodon ar fi mult mai grave decât s-a anunţat

Gherila ELN este considerată drept ultima rebeliune din ţară de la dezarmarea Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC, marxiste), transformate în partid politic după un acord de pace istoric semnat la sfârşitul lui 2016.

Provenită, ca şi FARC, în 1964 dintr-o răscoală a ţăranilor, ELN are încă circa 1.500 de combatanţi. Autorităţile apreciază că ea se finanţează datorită traficului de droguri şi minelor ilegale.