DISTRIBUIȚI

Un puternic front atmosferic de origine arctică s-a abătut vineri asupra nord-estului Statelor Unite, ameninţând să stabilească noi recorduri de temperaturi negative în multe zone, inclusiv în Mt. Washington din statul New Hapshire, unde frigul provocat de vânturile reci ar putea să ajungă până la -78,8 grade Celsius, au anunţat meteorologii americani, citaţi de Reuters, potrivit agerpres.  

Serviciul Naţional de Meteorologie din Statele Unite (NWS) a anunţat într-o alertă că această masă de aer rece ar putea să menţină temperaturile locale la niveluri care ameninţă viaţa până în cursul zilei de sâmbătă.


Citește și : Biden subliniază necesitatea respectării regulilor convenite pe Esplanada Moscheilor

„Deşi este un fenomen de scurtă durată, condiţiile meteo vor fi extrem de periculoase”, au precizat specialiştii de la NWS.

Primarul din Boston, Michelle Wu, a declarat stare de urgenţă la nivelul acestui oraş, care a închis şcolile publice, invocând riscul de hipotermie şi degerături în rândul elevilor care se deplasează spre unităţile de învăţământ.

Vineri dimineaţă, acest front de aer rece, adus din regiunile arctice ale Canadei în Statele Unite de curenţi de aer de mare altitudine, se afla deasupra Marilor Câmpii americane, a anunţat Bob Oravec, de la NWS. International Falls, un oraş din statul Minnesota, a fost „polul frigului” din Statele Unite vineri dimineaţă la ora locală 07:00, când temperaturile au coborât la valoarea de -36 grade Celsius. Din cauza aerului uscat, ninsorile vor fi limitate, a anunţat acelaşi meteorolog american.

„Frontul de aer rece se mută spre nord-est”, iar temperaturile vor coborî pe parcursul zilei de vineri. „Aceasta este cea mai importantă ştire a zilei”, a adăugat el.

În Mount Washington State Park, în care se află cel mai înalt pisc montan din nord-estul Statelor Unite, meteorologii se aşteaptă ca temperaturile să coboare până la valoarea record de -45 de grade Celsius vineri seară, au anunţat reprezentanţii acestui parc din New Hampshire.

Frigul cauzat de vânt, fenomen ce descrie efectul combinat al vântului şi al temperaturilor scăzute pe pielea expusă, ar putea ajunge la -78 de grade Celsius în perioada sa de apogeu, într-o zonă care este de obicei una dintre cele mai friguroase din ţară.

Citește și : Trei români au murit într-un grav accident petrecut în Slovenia

Meteorologii din Boston au înregistrat valoarea de -5 grade Celsius vineri dimineaţă, iar temperaturile urmau să scadă pe parcursul zilei şi să ajungă la -19 grade Celsius la miezul nopţii. În Worchester, un oraş din statul Massachusetts, aflat la 65 de kilometri mai la vest, temperaturile vor scădea până la -25 de grade Celsius înainte să revină la valori ceva mai moderate în cursul zilei de sâmbătă.