DISTRIBUIȚI

Bundestag-ul german (camera legislativă inferioară) a emis un raport prin care pune sub semnul întrebării decizia guvernului federal de a respinge cererea Greciei privind acordarea de despăgubiri pentru ocupaţia nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit agerpres.

‘Poziţia guvernului federal este acceptabilă în conformitate cu dreptul internaţional, dar nu este în niciun caz obligatorie’, afirmă raportul, comandat de partidul Die Linke (stânga radicală) şi consultat miercuri de agenţia dpa.


Citește și : Merkel dă asigurări că se simte ‘foarte bine’: Nu există motive de îngrijorare

Grecia cere despăgubiri pentru pagubele de război şi crimele comise în timpul ocupaţiei naziste asupra ţării în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Atena a calculat că Germania îi datorează 332 miliarde de euro, precum şi plata unui ‘împrumut’ forţat al naziştilor de la Banca Greciei.

Fostul premier grec Alexis Tsipras a înaintat în iunie o cerere oficială privind iniţierea de negocieri, dar guvernul german a replicat că subiectul a fost ‘închis din puncte de vedere juridic şi politic’.

Germania consideră subiectul închis odată cu semnarea în 1990 a Tratatului reglementărilor finale cu privire la Germania, care a pus bazele juridice internaţionale pentru reunificarea ţării.

Raportul Bundestag-ului afirmă însă că problema ar trebui să fie examinată de Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ).

Raportul face referire şi la o cerere a Poloniei privind acordarea de despăgubiri, autorii germani afirmând că ‘nu au putut identifica argumente juridice valide’ în ea, întrucât Polonia a refuzat în mod expres ocazia de a solicita despăgubiri în 1953 şi 1970.

Citește și : Fostul preşedinte francez Hollande, audiat ca martor la cererea justiţiei braziliene în legătură cu oferta de avioane Rafale

În replică, deputatul polonez Arkadiusz Mularczyk, care conduce o comisie însărcinată cu elaborarea unui raport în legătură cu reparaţiile de război, a afirmat că raportul Bundestag-ului contravine dreptului internaţional şi constituie un efort de a submina solidaritatea dintre Polonia şi Grecia.

Poziţia prezentată în expertiză ‘nu este conformă nici cu dreptul internaţional, nici cu faptele’, a declarat Mularczyk, subliniind că ‘nu există niciun document’ care să arate că Polonia ar fi renunţat vreodată la dreptul de a cere despăgubiri pentru ocupaţia germană din cel de-al Doilea Război Mondial.