DISTRIBUIȚI
Fox News

Germania încearcă să-şi convingă aliaţii europeni să aprobe noi sancţiuni împotriva Iranului în speranţa de a-l împiedica pe preşedintele american Donald Trump să renunţe la acordul nuclear semnat cu Teheranul, scrie sâmbătă revista Der Spiegel, relatează Reuters.

Publicaţia citează diplomaţi de la Bruxelles potrivit cărora Germania are în vedere noi sancţiuni, împreună cu Marea Britanie şi Franţa, pentru a demonstra Statelor Unite că aliaţii europeni iau în serios criticile lui Trump la adresa Iranului, conform agerpres .


Germania vrea să impună noi sancţiuni împotriva Teheranului pentru programul său balistic şi pentru implicarea în alte conflicte din Orientul Mijlociu, precum războiul din Yemen şi Siria, precizează revista germană.

Citește și : Angela Merkel salută inițiativa premierului bulgar Boiko Borisov privind organizarea unei reuniuni între Bruxelles și Turcia

Mai presus de toate însă scopul statelor europene este de a împiedica Statele Unite să renunţe la acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri, după cum a ameninţat în numeroase rânduri Donald Trump, scrie Der Spiegel.

Liderul de la Casa Albă a anunţat la începutul lunii ianuarie că SUA rămân deocamdată în acordul istoric din 2015 privind programul nuclear iranian, dar a avertizat că aliaţii europeni şi Congresul trebuie să lucreze cu el pentru a remedia ‘lacunele dezastruoase’ ale acordului.

Preşedintele american a confirmat suspendarea sancţiunilor economice contra Teheranului, decisă în conformitate cu acest acord, Casa Albă precizând că este „ultima suspendare pe care o va semna”.

Concret, mai rămân 120 de zile, până la viitorul termen de suspendare a sancţiunilor, pentru a se ajunge la o înţelegere cu europenii asupra unui acord vizând înăsprirea condiţiilor din textul iniţial, a explicat un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei americane.