DISTRIBUIȚI
dpa

Germania ar trebui să stabilească o cotă pentru primirea refugiaţilor din minoritatea yazidi persecutaţi de gruparea jihadistă Statul Islamic, a declarat joi prim-ministrul landului german Baden-Wuerttemberg, citat de dpa, potrivit agerpres.

Baden-Wuerttemberg va fi bucuros să-şi ofere experienţa obţinută în urma găzduirii a aproximativ 1.000 de femei şi copii yazidi din 2015 până în prezent, a afirmat Winfried Kretschmann, reprezentant al Verzilor, într-o declaraţie făcută din Stuttgart, capitala landului, pentru dpa.


Citeşte şi: Trump îi întinde o mână de ajutor lui Putin

„Noi încercăm să determinăm Berlinul ca guvernul federal să instituie o cotă pentru primirea acestor refugiaţi. Cred că există perspective bune în acest sens. Cu siguranţă, avem avocaţi proeminenţi ‘ care pledează pentru aceasta, a spus Kretschmann.

Landurile Saxonia Inferioară şi Schleswig-Holstein au găzduit de asemenea – dar într-un număr mai mic – refugiaţi din cadrul minorităţii yazidi după ce jihadiştii Statului Islamic au încercuit comunitatea care s-a refugiat pe muntele Sinjar în nordul Irakului în august 2014.

Mii de femei şi copii yazidi au fost capturaţi şi luaţi în sclavie, în timp ce bărbaţii au fost executaţi.

„Asistenţa pentru aceste persoane este extrem de costisitoare”, a recunoscut Kretschmann, potrivit căruia „ei sunt practic toţi traumatizaţi de lucrurile îngrozitoare pe care le-au trăit”.

Printre kurzii yazidi primiţi de landul său figurează şi Nadia Murad, laureata Premiului Nobel pentru Pace din 2018.

Citeşte şi: După 14 ani de polemici, Olanda INTERZICE vălul islamic

Un tribunal din nord-vestul Germaniei a refuzat marţi să acorde azil unui bărbat yazidi din Irak şi surorii sale, argumentând că nu mai sunt persecutaţi în regiunea de unde provin ei, în nordul Irakului.

Tribunalul a declarat că de când militanţii Statului Islamic au fost alungaţi din zona muntelui Sinjar, unde locuiesc yazidi, este „improbabil” ca aceştia să mai fie persecutaţi acolo.

Germania găzduieşte în prezent una dintre cele mai mari comunităţi yazidi din lume.