DISTRIBUIȚI
EUNAFOR MED

Ministrul de externe german Heiko Maas le-a cerut luni Austriei şi altor ţări membre să renunţe la opoziţia faţă de misiunea Uniunii Europene care consolidează embargoul ONU asupra armelor impus Libiei, susţinând că îngrijorările statelor respective sunt nejustificate, transmite dpa, potrivit agerpres.

”Cei care se gândesc în primul rând la probleme de migraţie trebuie să ştie că acestea pot fi rezolvate numai dacă Libia nu rămâne un stat eşuat”, a spus Maas înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE).


Citeşte şi: UE examinează reluarea misiunii Sophia în Mediterană

”Avem o responsabilitate europeană. Nu îmi pot imagina că o ţară precum Austria va spune ‘nu’ în final”, a declarat la rândul său ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn.

Uniunea Europeană a promis să depună toate eforturile pentru a împiedica intrarea armelor în Libia, dar între statele membre există divergenţe asupra reluării patrulării maritime în cadrul operaţiunii Sophia.

Una dintre ţările membre care se opun vehement reluării operaţiunii Sophia este Austria.

Citeşte şi: Trump îi cere Rusiei să nu mai susţină ‘atrocităţile’ Damascului

Dacă la reuniunea CAE de luni nu se va lua decizia de reluarea a acestei misiuni, chestiunea va figura pe agenda reuniunii similare din luna martie, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Navele participante la operaţiune s-au implicat şi în salvarea migranţilor pe mare până când operaţiunea Sophia a fost suspendată la finalul anului trecut din cauza dezacordurilor privind locul în care ar trebui să fie debarcaţi migranţii respectivi.